Početna Gradske teme U novosadskom domu zdravlja “reciklirali” papir jer nemaju novca za kancelarijski materijal

U novosadskom domu zdravlja “reciklirali” papir jer nemaju novca za kancelarijski materijal

0

Dom zdravlja “Novi Sad” prekršio je Zakon o zaštiti podataka o ličnosti kada je, praksom “recikliranja” papira za potrebe uputa, stvorio mogućnost da podaci pacijenta budu zloupotrebljeni.

Kako za navode u sektoru za nadzor Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, višemesečni nadzor u ustanovi potvrdio je da je Dom zdravlja na istom papiru na kojem je štampan račun jednog pacijenta ispisao uput za drugog, pritom otkrivajući lične podatke – LBO, ime i prezime, mesto i adresu prebivališta, broj zdravstvene knjižice/potvrde, naziv zdravstvene usluge, iznos naplaćene participacije, kao i mesto i datum izdavanja računa.

Podsetimo, pacijentkinja N. Š. obratila se “021” krajem 2018. godine kada je primetila da se na poleđini njenog uputa nalaze lični podaci druge osobe. Prethodno je zaposlene u ambulanti u Zmaj Ognjena Vuka pitala kako je to moguće, te je obaveštena da ova praksa nije ništa novo.

– To mi se ne čini da je po zakonu – rekla je N. Š, pod utiskom da i njeni lični podaci možda dospevaju u tuđe ruke.

Na pitanje kako je došlo do ove situacije, u Domu zdravlja “Novi Sad” u januaru ove godine rekli su da se papir reciklira “jer je to u sklopu dobre prakse poslovanja i domaćinski odnos prema novcu”. Dodali su da je došlo do nenamernog propusta sestre, koja nije proverila da li se na poleđini papira koji je koristila za uput nalaze lični podaci drugog pacijenta.

Postupak nadzora u ustanovi Poverenik je pokrenuo krajem 2018. Dom zdravlja je ovom organu nadzora rekao da je tačno da se na papiru na čijoj su se poleđini nalazili podaci jednog pacijenta nalazio i uput za drugog, te da je do propusta došlo jer ta ustanova nema dovoljno novca za nabavku kancelarijskog materijala. Ponovili su da je medicinska sestra napravila nenamernu grešku i da je bila u obavezi da sa poleđine papire obriše podatke pacijenta kome je izdat račun o naplaćenoj participaciji.

Poverenik je potom naložio Domu zdravlja da ga u roku od 15 dana obavesti o merama koje su uvedene da bi se nepravilnosti otklonile i da se ne bi ponovila uočena nezakonitost. S obzirom na činjenicu da Dom zdravlja nije postupio u roku, 18. marta je poslata urgencija i dat dodatni rok od pet dana za postupanje po upozorenju Poverenika.

Dom zdravlja je obaveštenjem od 29. marta poručio Povereniku da su na kolegijumima, sastancima službi i odeljenja zaposleni “u više navrata upozoreni na značaj zaštite podataka pacijenata, zabrani iznošenja poverljivih i ličnih podataka, kao i informacija o zdravstvenom stanju u toku lečenja pacijenata”.

Takođe, ustanova je navela da je obezbedila posebnu prostoriju u kojoj se drže računi od naplaćene participacije (u skladu sa posebnim rokom čuvanja), a potom se ovi računi, kao bezvredan materijal, odbacuju uz saglasnost istorijskog arhiva.

Prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, ukoliko neki organ obrađuje podatke o građanima, a to ne čini po zakonu, može da bude kažnjen u iznosu od 50.000 dinara, pa do milion dinara.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Piuxabay