Početna Gradske teme U novosadskom sudu naplaćuju 20 dinara da sami fotografišete dokument koji vam...

U novosadskom sudu naplaćuju 20 dinara da sami fotografišete dokument koji vam treba

Na pisarnici Osnovnog suda u Novom Sadu se, osim fotokopiranja, naplaćuje i fotografisanje dokumenata.

Da bi građanin uslikao jednu stranu dokumenta, mora da plati 20 dinara, isto koliko bi izdvojio i da fotokopira jednu stranicu dokumenta.

Dejan Gavrilović iz organizacije za zaštitu potrošača “Efektiva” kaže da je razgovarao sa pravnicima u Beogradu i da je njima ova praksa potpuno nepoznata.

“Ne znamo da li to postoji još negde, ali, u principu, ovo je prvi put da čujemo za tako nešto”, navodi Gavrilović.

Ovo opisuje kao “skandal svoje vrste”, jer dajući dozvolu nekom da fotografiše spise, sud nema nikakve troškove, s obzirom na to da onaj ko fotografiše koristi svoj telefon ili fotoaparat, kako bi potom taj isti fajl prebacio na računar i odštampao.

“Potpuno je nelogično da naplaćuju slikanje, to je kao da ti naplaćuju ulaz u sud, razgovor sa nekim na pisarnici ili šetanje po zgradi suda. Potpuno suludo, jer ti ljudi koji rade na pisarnici su plaćeni novcem poreskih obveznika”, ističe Gavrilović.

Objašnjava i da na šalteru postoji obaveštenje o naplati fotokopiranja u kom se navodi da se ova taksa naplaćuje po odluci suda, dok na papiru kojim se obaveštava o naplati fotografisanja ne stoji na osnovu čije odluke je doneta.

“Da li je to neko samoinicijativno okačio jer je želeo da zaradi ili je u pitanju nešto drugo, zasad nije poznato”, kaže Gavrilović i zaključuje da je ukoliko odluka o naplati postoji, važno saznati na osnovu čega je doneta.

Izvor: 021
Foto: Pixabay