Početna Gradske teme U planu proširenje hirurškog dela ambulante u Zoohigijeni

U planu proširenje hirurškog dela ambulante u Zoohigijeni

0

Za realizaciju programa investicionih aktivnosti i usluga iz delatnosti JKP “Zoohigijena i veterina” u gradskom budžetu je izdvojeno 152.000.000 dinara, i to za kapitalne subvencije 13.000.000, a za usluge iz delatnosti 139.000.000 dinara.

Za nabavku i postavljanje kontejnera pavinjonskog tipa u postojeću veterinarsku ambulantu (hirurški deo) na Futoškom putu 13 planirano je 5.500.000 dinara. Kontejner bi se sastojao od pet modula od po 15 metara kvadratnih, te bi ukupna površina bila oko 75 metara kvadratnih i sadržao bi ulazni deo i prostorije za veterinare, sterilizaciju, pripremu pacijenata, hirurgiju, intenzivnu negu, postoperativni tok i za opremu i rashladno-grejna tela.

U obrazloženju se navodi da se veterinarska ambulanta u vidu kontejnera pavinjonskog tipa pokazala kao praktično rešenje, posebno u hirurškom bloku gde se, između ostalog, obavlja lečenja životinja sklonjenih sa ulica sa teritorije Grada u okviru SNR programa.

Pošto se beleži veći porast broja životinja sklonjenih sa ulica zbog neodgovornog vlasništva, a koje često imaju neko hronično oboljenje ili su zaražene (najčešće unutrašnjim i spoljašnjim parazitima) neophodno je obezbediti dodatan prostor za njihovu izolaciju od zdravih životinja i onih koje se oporavljaju nakon operacija. Takođe, s obzirom na ograničen prostor na parceli, kao i nemogućnost daljeg proširenja, najracionalnije rešenje bilo bi postavljanje novog kontejnera pavinjonskog tipa za hirurški blok veterinarske ambulante na postojeći, odnosno nadograditi sa zasebnim nosivim elementima.

Za usluge 139 miliona dinara

Novac opredeljen za usluge iz delatnosti “Zoohigijene” iznosi 139.000.000 dinara i namenjen je za hvatanje i prevoz pasa i mačaka do Prihvatilišta, njihovo zbrinjavanje, kontrolu i smanjenje populacije napuštenih pasa i mačaka, pružanje prve pomoći povređenim napuštenim životinjama i hiruške intervencije.

Sredstva su namenjena i za obdukciju i toksikološki pregled, uklanjanje leševa životinja sa javnih površina, opservaciju pasa i mačaka na besnilo, dijagnostiku, preventivu i lečenje srčanog crva i drugih bolesti, preventivu i zaštitu pasa, mačaka i životne sredine od zaraznih bolesti, za upotrebu rentgena i ultrazvuka i laboratorijsku dijagnostiku, ali i održavanje objekata, mobilijara i zelenih površina u Prihvatilištu.

Za novi hirurški blok biće potrebno nabaviti adekvatnu medicinsko-tehničku opremu. Za opremu za anesteziju, ventilator za veštačko disanje, uređaja za praćenje vitalnih funkcija tokom sedacije i postoperativno, laringoskopa, endoskopskih nastavaka, anarata za analizu laboratorijskih uzoraka, stolova za instrumente sa dve tačke oslonca i tri hirurška svetla planirano je da bude izdvojeno 2.000.000 dinara. Za bezbedno razvođenje instalacije enestetičkog gasa i kiseonika u ambulanti namenjeno je 1.600.000 dinara. Time će se obezbedili svi uslovi da u hirurškim salama i salama za pre i postoperativne zahvate budu bezbedni i po veterinara i pacijente.

Za treću fazu nabavke i postavljanja specijalizovanog poda u boksove za smeštaj životinja u Prihvatilištu u Šangaju biće opredeljeno 3.900.000 dinara. Time će biti obezbeđeni bolji uslovi za držanje i zdravstvenu zaštitu životinja u boksovima.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay