Početna Gradske teme U Radničkoj ulici otvoren novi vrtić “Radosno detinjstvo”

U Radničkoj ulici otvoren novi vrtić “Radosno detinjstvo”

0

vrtic
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je svečanom otvaranju novog vrtića “Vilenjak” PU “Radosno detinjstvo” u Radničkoj ulici, čija je izgradnja započeta 2012. godine.
Objekat se prostire na preko 3000 metara kvadratnih i može da primi oko 300 dece. Pored mališana, njihovih vaspitača i direktora Predškolske ustanove “Radosno detinjstvo” Mirjane Đurđev, svečanosti povodom otvaranja novog objekta prisustvovali su i članovi Gradskog veća i mnogi drugi gosti.
“Ponosan sam što je posle četiri godine najave i izgradnje danas otvoreno novo obdanište u gradu, na radost dece i njihovih roditelja. Radna površina ovog vrtića je velika, sve prostorije su uređene, funkcionalne i spremne za boravak oko 300 dece u njima. Otvaranjem ovog vrtića smanjiće se i liste čekanja mališana na upis. Raduje me što je Grad preko Uprave za obrazovanje i ostalih javnih i javno-komunalnih preduzeća izvršio sve što se od nas očekivalo. Sada nas čeka i otvaranje nadograđenog objekta vrtića u Petrovaradinu gde će se upisati oko 150 mališana, kao i novog objekta u Veterniku. Nadam se da će nakon toga biti rešeni problemi u vezi sa listom čekanja. Takođe, Grad Novi Sad, kao prvi grad u Srbiji koji je sa tom praksom počeo, neće odustati od subvencionisanja boravka dece koja su upisana u privatne vrtiće. Cilj nam je da prioritetno upisujemo decu koja su na listi čekanja i trenutno nisu upisana ni u jedan vrtić. Novina, na koju smo ponosni, je da će u ovom vrtiću boraviti i deca uzrasta od šest meseci”, naglasio je gradonačelnik Vučević i zahvalio se svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta kao i prethodnoj gradskoj administraciji koja je započela izgradnju tog vrtića.
vrtic1

Član Gradskog veća za obrazovanje Vladimir Jelić izjavio je da je za izgradnju vrtića “Vilenjak” Grad izdvojio nešto manje od 200 miliona dinara, od čega je 171 milion koštala izgradnja objekta, a oko 20 miliona njegovo opremanje.

“U ovom vrtiću će boraviti oko 300 dece, u 9 jaslenih i 11 grupa uzrasta od 3 do 7 godina. Od 17000 dece u Novom Sadu, 1300 još uvek čeka na upis, što je negde oko 7 odsto. U planu je da do kraja ove godine bude upisano svako dete u vrtić i da višedecinijski problem koji je Novi Sad imao sa listom čekanja na upis bude prošlost. Ovo ćemo realizovati na tri načina. Prvo ćemo otvaranjem tri nova objekta u Petrovaradinu, Veterniku i Limanu, obezbediti prostor za oko 500 dece. Zatim, povećanjem kapaciteta privatnih vrtića koje ćemo subvencionisati, stvoriće se prostor za još oko 400 mališana i na kraju, pooštravanjem kontrole prisutnosti dece u PU “Radosno detinjstvo”, omogućićemo upis nove dece, na mesto one koja ne dolaze u vrtić neopravdano više meseci. Izuzetno mi je drago što mnogi gradovi počinju da slede primer Novog Sada u rešavanju ovog problema, kao npr. Beograd, koji od septembra meseca počinje da subvencioniše privatne vrtiće”, rekao je Vladimir Jelić.

Autor: RTV
Foto: NsHronika.rs