Početna Gradske teme U Slobodnoj zoni otvoren reciklažni pogon

U Slobodnoj zoni otvoren reciklažni pogon

elektro_pogon

Italijanska kompanija “Alkemica solutions” pokrenula je danas u Slobodnoj zoni Novi Sad pogon, u okviru kojeg će biti reciklirana telefonska i kompjuterska oprema, bez monitora i baterija. U prisustvu gradonačelnika italijanskog grada Sant Elpidio a Mare, gradonačelnice mađarskog Varpalota, predstavnika Grada, Slobodne zone Novi Sad i brojnih italijanskih privrednika, šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Marijana Dukić-Mijatović, zajedno sa direktorima kompanije “Alkemica solutions” Gabrijelom i Emanulom Frezolinijem svečano je otvorila reciklažni pogon.

“Podizanje investicionih potencijala Novog Sada je naš prioritet i u prethodnom periodu smo kontinuirano i predano radili na tome da naš grad postane povoljno poslovno okruženje i privuče investicije koje bi doprinele boljoj ekonomskoj slici. Veoma su značajni pomaci ostvareni na republičkom nivou, u pravcu razvoja legislative koju smo mi na lokalnom nivou odmah primenili. Naš cilj je da Novi Sad koji je značajan administrativni, univerzitetski, kulturni i sajamski centar bude prepoznat i kao jedan od vodećih privrednih centara i najpoželjnijih investicionih destinacija u Republici Srbiji, kazala je ona.

“Alkemica solutions” je kompanija koja se bavi zelenim poslovanjem, odnosno recikliranjem elektronskog otpada iz svih delova sveta koristeći visoko razvijene tehnološke procese. Direktor kompanije Emanuel Frezolini je objasnio da se radi se o pilot pogonu, a vrednost početne investicije iznosi 650 000 evra.

Prema rečima Gabrijela Frezolinija od mnogobrojnih lokacija koje su razmatrane za reciklažni pogon izabran je Novi Sad, zbog svog geografskog položaja i dobre povezanosti drumskim, železničkim i rečnim saobraćajnicama, ali i zbog spremnosti lokalne vlasti i uprave Slobodne zone da ubrzaju postupak dobijanja dozvola i pomognu u rešavanju administrativnih procesa.

Autor i foto: 021.rs