Početna Gradske teme U Srbiji kupno 24 osobe zaražene korona virusom: Pacijent iz Kikinde u...

U Srbiji kupno 24 osobe zaražene korona virusom: Pacijent iz Kikinde u KCV u teškom stanju

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je danas u Srbiji testirano 25-oro ljudi od čega je pet pozitivno na korona virus. Time je u našoj zemlji ukupan broj zaraženih korona virusom 24.

Lončar je istakao da je od pet novoobolelih samo jedan zadržan na lečenju, a preostala četiri pacijenta su izolovana u svojim stanovima, jer se odećaju dobro i nema potrebe da budu u bolnici.

Do večeras u 18 časova u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 185 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Jedan pacijent zaražen novim korona virusom, koji leži u KC Vojvodina, ima težu kliničku sliku bolesti i nalazi se na odeljenju intenzivne nege, ostalih 18 imaju lakšu kliničku sliku bolesti u stabilnom su stanju i dobro se osećaju, kaže direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS Goran Stevanović.

On je za Tanjug rekao da se u Klinici za infektivne bolesti u Beogradu leči osam pacijenata koji su inficirani virusom Kovid – 19, da je njihovo zdravstveno stanje stabilno, da skoro svi imaju lakšu kliničku sliku bolesti.

“Dvoje pacijenata ima umereno tešku kliničku sliku, ali ne zahtevaju nikakve mere intenzivnog lečenja. Svi se nalaze na odeljenju opšteg tipa i njihovo stanje je u potpunosti stabilno”, naglasio je Stevanović.

Podseća da svi građani koji su bili u kontaktu sa obolelom osobom ili dolaze iz područja koje su pod intenzivnom transmisijom virusa, kao što je Italija, a imaju simptome koji ukazuju na zarazu, treba da se jave nadležnom epidemiologu.

“Simptomatologija koja bi bila indikacija za pregled je visoka temperatura, intenzivan kašalj, bolovi u grudima, otežano disanje”, pojasnio je Stevanović.

Napominje da osobe koje imaju simptome respiratorne infekcije, prehlade, treba da ostanu kod kuće, ali da budu u stalnom telefonskom kontaktu sa epidemiološkom službom ili svojim nadležnim lekarom.

Kontakt telefoni nadležnih epidemioloških službi prema mestu prebivališta mogu se pronaći na sajtu Ministarstva zdravlja.

Niš: Pacijenti zaraženi korona virusom u stabilnom stanju

Od četiri pacijenta koji su zaraženi novim korona virusom, a leče se u Klinici za infektivne bolesti KC Niš, jedan ima blage, umerene simptome uzrokovane virusom, a drugi ne pokazuju simptome bolesti.

Pacijent sa blagim simptomima je stabilan, u toku je stalni monitoring njegovog zdravstvenog stanja i preduzimaju se sve neophodne mere lečenja, saopštio je KC Niš.

“Ostala tri hospitalizovana pacijenta, za sada, ne pokazuju simptome, ali su i oni pod 24-časovnim monitoringom infektologa niškog Kliničkog centra, kako to propisane mere i algoritmi SZO predviđaju”, navode u KC Niš.

Pacijenti su u Klinici za infektivne bolesti KC Niš zbrinuti 10. marta uveče i 11. marta ujutro.

Pacijent iz Kikinde u teškom stanju transportovan u Klinički centar Vojvodine

Opšta bolnica u Kikindi izdala je saopštenje o novonastaloj situaciji u vezi sa koronavirusom. Kako se navodi, pacijent koji je primljen u tu ustanovu, a kod koga je dijagnostifikovana infekcija korona virusom, transportovan je u Klinički centar Vojvodine u teškom opštem stanju.

“Drugi pacijent koji je transportovan iz Opšte bolnice Kikinda u toku noći između 10. i 11. marta i dalje je u teškom opštem stanju, hemodinamski stabilan i nalazi se na mehaničkoj ventilaciji uz intenzivan 24-časovni monitoring”, saopštio je KCV.

Po nalogu Zavoda za javno zdravlje Kikinda, u kikindskoj bolnici preduzete su sve predviđene epidemijske mere propisane Zakonom i Pravilnikom.

Pomenute mere primenjuju se i nad svim kontaktima koje je bolesnik imao u toj zdravstvenoj ustanovi.

U saopštenju je istaknuto da Opšta bolnica u Kikindi funkcioniše u redovnom režimu rada i apeluje se na sve građane Severnobanatskog okruga, AP Vojvodine i Republike Srbije da slušaju preporuke nadležnih zdravstvenih i državnih službi.

Za sve informacije, dostupan je broj Zavoda za javno zdravlje Kikinda, preko kojeg se zainteresovani građani mogu obratiti u vezi sa potencijalnim zdravstvenim problemima, stoji u saopštenju Opšte bolnice Kikinda, koje je potpisao direktor te ustanove Mirko Stojisavljević.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay