Početna Gradske teme U Srbiji se razmatra uvođenje služenja redovnog vojnog roka

U Srbiji se razmatra uvođenje služenja redovnog vojnog roka

Spekulacije koje su se pojavile u javnosti da postoji ideja da se otpusti više hiljada profesionalaca iz Vojske Srbije, a povodom ideje o razmatranju uvođenja obaveznog služenja vojnog roka, apsolutna su laž, izjavio je potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović.

On je istakao da ne samo da se ne planira otpuštanje profesionalaca u vojsci, već se planira zapošljavanje novih, kao i značajno povećanje plata.

– Zaposleni u Vojsci Srbije dobiće ove godine, pored povećanja od pet odsto koje dobijaju svi, i dodatnih 10 procenata, od čega će najviše dobiti vojnici sa najmanjom platom – rekao je Stefanović.

– Više puta sam rekao i ponoviću – snaga Vojske su njeni ljudi – istakao je potpredsednik Vlade i ministar odbrane i dodao da će se ulagati ne samo u veće plate vojnika, već i u njihovu opremu i uslove rada.

Naveo je i da će se paralelno i dalje temeljno raditi na razmatranju ideje o uvođenju služenja redovnog vojnog roka, što ne predstavlja nikakav razlog za otpuštanje vojnika.

– Želimo jaku, snažnu, opremljenu i dobro plaćenu Vojsku, jer je samo takva vojska garant stabilnosti i bezbednosti Srbije i da ćemo se za to boriti – zaključio je Stefanović.

Ministar je ranije izjavio da se ozbiljno razmišlja o vraćanju služenja vojnog roka, ali je istakao da odluka o tome neće biti brzopleto doneta, jer je važno da se čuju svi argumenti.

– Hoćemo da u jednoj širokoj javnoj raspravi, u razgovoru sa građanima i strukom donesemo odluku koja će garantovati da Vojska Srbije ima urednu popunu, da ima rezervu… Pažljivo osluškujemo sve argumente – rekao je Stefanović za TV Prva.

Izvor: Telegraf.rs
Foto: Pixabay