Početna Gradske teme U toku rekonstrukcija fasade zgrade Banovine

U toku rekonstrukcija fasade zgrade Banovine

Posle 80 godina, od kada je sagrađena zgrada današnje Pokrajinske vlade, započeti su radovi na sanaciji i rekonstrukciji fasade zgrade, koji će trajati do kraja novembra ove godine.

Sanacija obuhvata čišćenje kamene fasade površine 10.700 metara kvadratnih, rekonstrukciju oštećenih ili nedostajućih delova i zaštitu fasade antigrafitnim sredstvom. Planirano je i čišćenje ulaznih kamenih stepeništa i ogradnih zidova, površine 670 kvadrata, kao i obnova dekorativnih elemenata.

Radovi u vrednosti od 27,6 miliona dinara izvodiće se pod svakodnevnim nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada i Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu.

Prema projektu arhitekte Dragiše Brašovana, ovo impozantno zdanje jedna je od najlepših građevina arhitekture dvadesetog veka u našoj zemlji. Sagrađena je 1939. godine i bila je sedište bana Dunavske banovine.

Po završetku radova na zgradi Pokrajinske vlade, planirani su i radovi na rekonstrukciji i sanaciji fasade zgrade Skupštine AP Vojvodine, koja se nalazi u Banovinskom kompleksu.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay