Početna Gradske teme U toku su radovi na sređivanju zelenila na Bulevaru oslobođenja

U toku su radovi na sređivanju zelenila na Bulevaru oslobođenja

Bulevar oslobođenja je jedna od najprometnijih i najznačajnijih saobraćajnica u Novom Sadu, čineći jedan od tri putna pravca koja povezuju bačku i sremsku obalu Dunava na prostoru Grada Novog Sada. Tokom prošle nedelje počela je realizacija projekta kojom je planirano da se postojeće zelene površine unaprede sadnjom vegetacije niže spratnosti kako bi se sprečilo intenzivno širenje izduvnih gasova, buke i prašine sa kolovoza na okolne pešačke prostore.

Takođe, sa ciljem da se životni vek postojećeg drvoreda platana produži, izvršiće se njihovo orezivanje uklanjanjem suvih i oštećenih grana, s obzirom da se radi o drveću starom više decenija. Na mestima gde u drvoredu nedostaju sadnice biće izvršena popuna.

Postojeće zelenilo razdelnog ostrva zahteva revitalizaciju kako bi se formirao intenzivan tampon zelenila sa ciljem smanjenja nepovoljnih uslova sredine, a čiji je uzročnik vrlo intenzivan saobraćaj. U te svrhe izvršiće se sadnja većeg broja nižeg drveća, žive ograde i perena, ali i postavka metalne konstrukcije.

Sa ciljem da se zelenilo unapredi i oplemeni u funkciji zaštite životne sredine pored navedenog predviđena je i sadnja različitih vrsta lišćarskog drveća i dekorativnog šiblja.

Tako je planirana sadnja 283 stabla lišćara sledećih vrsta (koprivić, ukrasna trešnja, jasen okruglaste forme, vrba, zlatna kiša i dud žalosne forme). U okviru kategorije šiblja planirana je sadnja 5.231 komada sadnica. Za potrebe podizanja 128 metara žive ograde u razdelnom ostrvu odabran je tamariks, a izvršiće se i rekonstrukcija uništenog travnjaka.

Kako bi se unapredili javni prostori za miran odmor, projektom će biti postavljene 23 parkovske klupe i biće postavljeni zaštitni stubići kako bi se sprečilo dalje uništavanje rekonstruisanog travnjaka.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay