Početna Gradske teme U toku tender za nabavku “pametnih” tabli za vojvođanske škole

U toku tender za nabavku “pametnih” tabli za vojvođanske škole

Firme zainteresovane za isporuku i montažu 704 interaktivnih tabli sa projektorima u vojvođanskim školama imaju rok još dve nedelje da se jave na tender Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i dobiju posao, ukoliko ispune sve uslove.

Konkretno, da bi dobila posao, zainteresovana firma mora da ima autorizaciju proizvođača MAF (Manufacturer Authorization Form) ili predstavništva proizvođača za teritoriju Srbije da je ponuđač ovlašćeni prodavac ponuđenih dobara na teritoriji Srbije za interaktivne table i projektore.

Firma mora da ima najmanje 10 zaposlenih koji će isporučiti i montirati table u roku od 30 dana, kao i najmanje pet vozila. Od firme se traži i da obuči zaposlene u školama kako da rukuju pametnim tablama i projektorima.

Kriterijum za dodelu posla je najniža ponuđena cena, a rok za dostavljanje ponuda je 17. mart.

Ovi kriterijumi su bili sumnjivi jednoj od firmi koja je poslala upit komisiji za javne nabavke u sekretarijatu, tražeći objašnjenje kako mali broj zaposlenih sa svega pet vozila može da stigne da isporuči i ugradi 704 tabli sa projektorima na 502 različite lokacije.

“Procenjujemo da je za kvalitetnu isporuku, montažu i obuku jednog seta projektora i interaktivne table potrebno dva sata. Obzirom na to da je potrebno isporučiti 704 seta na 502 različite lokacije i računajući da pet timova radi osam sati dnevno na isporuci i instalaciji opreme, jasno dolazimo do zaključka da je samo za isporuku opreme na lokacije, montažu i obuku potrebno 704x2h : (8hx5)= 35,2 radna dana ili 49 kalendarskih dana. Napominjemo da količine od 704 komada retko koji proizvođač projektora i ineraktivnih tabli drži na stanju i da je redovan rok dobavljanja ovakvih količina ove vrste opreme minimum 30 dana. Navedeni rok je trenutno dodatni ugrožen činjenicom da je isporuka opreme iz Kine, u kojoj se proizvode skoro sve komponente koje su predmet nabavke, značajno usporena kao posledica širenja korona virusa”, navodi firma koja se javila sa pitanjem u vezi sa uslovima u ovoj javnoj nabavci.

Komisija sekretarijata poručila je da zainteresovani dostavljači mogu da imaju i više zaposlenih, kao i više vozila od navedenog broja, te da se isporuka i montaža može raditi i popodne, s obzirom na to da škole i tada rade. Međutim, komisija je izmenila jedan detalj u konkursnoj dokumentaciji i produžila rok za isporuku i montažu sa 30 na 40 dana, dodajući i da Kina nije jedina država koja ima tražene delove.

Razlog izmene dokumentacije je i što veća konkurencija, navodi se u odgovorima komisije, dostupnim OVDE.

Izvor: 021
Foto: Pixabay