Početna Gradske teme U tri škole u Novom Sadu od septembra nastava u samo jednoj...

U tri škole u Novom Sadu od septembra nastava u samo jednoj smeni

0

Tri novosadske škole, od 2. septembra, kada počinje školska godina, nastavu će imati u jednoj smeni. U pitanju je deo od ukupno 204 osnovne škole u Srbiji koje učestvuju u ovom pilot-projektu.

Đaci će u popodnevnim satima imati slobodne aktivnosti, a Ministarstvo prosvete osmislilo je 50 aktivnosti na koje će učenici moći da utroše popodne. Svaka škola odlučivaće kojim aktivnostima će se baviti učenici, a to će zavisiti od interesovanja đaka i mogućnosti da se obezbedi nastavni kadar. Dodatnu nastavu moći će da pohađaju sva deca od prvog do osmog razreda, ukoliko to žele.

“Jednosmenska nastava biće organizovana u 200 osnovnih škola i ukupno 300 objekata. Novi model nastave biće organizovan u svim školama u kojima postoje uslovi za to. Mnoge već ispunjavaju uslove, a u nekim objektima u toku su građevinski radovi, kako bi prostor bio prilagođen novim potrebama. Recimo, u nekim školama učionice su ogromne, imaju po sto kvadrata, pa će prostorije biti pregrađene i tako ćemo dobiti više učionica. Gde su radovi mali, škole ih izvode uz pomoć lokalnih samouprava, a za veće radove sredstva obezbeđuje Ministarstvo prosvete”, navodi za “Novosti” ministar prosvete Mladen Šarčević.

Šarčević je ranije rekao da je Ministarstvo imalo u vidu radno vreme roditelja koji u velikom broju rade od devet do 17 časova, a nekada i duže, pa će ovaj model pomoći da deca budu “zbrinuta” dok su im roditelji na poslu, a imaće i mogućnost da nešto dodatno nauče.

Deca će posle redovne nastave moći da se posvete nekoj aktivnosti koju škola bude izabrala: radionice iz programa “Škola bez nasilja”, prevencija zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, prevencija zavisnosti od video-igara i interneta, radionice o reproduktivnom zdravlju… Takođe, biće organizovani dodatni časovi obaveznih nastavnih programa, dopunska nastava, pripreme za takmičenja, priprema za polaganje završnog ispita, škole crtanja, stranih jezika, sporta, lepog pisanja i izražavanja…

Moći će da formiraju manji zoo-vrt za životinje koje mogu da žive u školskom dvorištu, da ih hrane i brinu o njima. U nekim školama sadiće biljke u dvorištu, moći će da odlaze u bližu okolinu, pešače, orijentišu se u prostoru, snalaze se pomoću mape…Oni koji vole film moći će da rade spotove, kratke filmove, panoe i fotografije, promovišući zdrav život, nenasilje i još mnogo toga.

Načelnica Odeljenja za koordinaciju rada školskih uprava Ministarstva prosvete Jasmina Đelić ranije je rekla da će sa lokalnim samoupravama ili sa školom biti napravljen dogovor da se deci obezbedi obrok, koji će biti besplatan.

Škole u kojima će se primenjivati novi koncept, a koje pripadaju Školskoj upravi Novi Sad:
– OŠ “Žarko Zrenjanin” – Obrovac
– OŠ “Đorđe Natošević”, Novi Slankamen
– OŠ “D. Radosavljević Narod” – Mačvanska Mitrovica
– OŠ “Sava Šumanović” – Erdevik
– OŠ “Petefi Šandor” – Bečej
– OŠ “Branko Radičević” – Savino Selo
– OŠ “P. Petrović Njegoš” – Vrbas
– OŠ “Milica Stojadinović Srpkinja” – Vrdnik
– OŠ “Branko Radičević” – Kuzmin
– OŠ “23. oktobar” – Golubinci
– OŠ “Milan Hadžić” – Vojka
– OŠ “Vuk Karadžić” – Adaševci
– OŠ “Sremski front” – Šid
– OŠ “Jovan Popović” – Novi Sad
– OŠ “Veljko Vlahović” – Novi Sad
– OŠ “Vuk Karadžić” – Novi Sad

Izvor: 021, Novosti
Foto: Pexels