Početna Gradske teme U više novosadskih ulica povećava se brzina kretanja od 60 do 70...

U više novosadskih ulica povećava se brzina kretanja od 60 do 70 km/h

U pojedenim novosadskim ulicama, od 1. aprila biće povećano ograničenje brzine kretanja vozila na 60 ili 70 km/h, saznaje 021. To se odnosi prvenstveno na saobraćajnice koje su deo tranzitnih puteva kroz grad, odnosno na Venizelosovu (od Žeželjevog mosta do Temerinske) i Reljkovićevu ulicu u Petrovaradinu (od mosta do crkve), kao i na delove Puta šajkaškog odreda, Partizanske ulice, Rumenačkog puta i Bulevara Evrope.

Odluku da se omogući povećanje brzine, nekoliko godina nakon što je uvedeno ograničenje u celom gradu na 50 km/h, doneo je Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja. Kako su naveli za 021, odluka je doneta kako bi se ubrzao protok saobraćaja.

“Savet je na poslednjoj sednici doneo odluku da se na pojedinim pravcima, uglavnom gde pešački i biciklistički saobraćaj nije intenzivan ni ugrožen, razmotri mogućnost povećanja brzine kretanja vozila, a da to ne utiče na bezbednost ugroženih lica u saobraćaju. Policija će od aprila intenzivno kontrolisati ove pravce, a u slučaju da se primete problemi u funkcionisanju, brzina kretanja će se umanjiti”, navode za 021 u Upravi za saobraćaj, podsećajući da su proteklih godina doneli više odluka o zonama gde je kretanje vozila ograničeno do 30km/h, kao i zonama usporenog saobraćaja na do 10 km/h u blokovskim ili centralnim delovima Novog Sada.

U Upravi objašnjavaju i da ovo neće biti jedino povećanje brzine kretanja i da će tamo gde saobraćajno-tehnički uslovi to dozvoljavaju i gde se ne ugrožavaju ostali učesnici u saobraćaju, brzine biti povećane sa sadašnjih 50km/h na brzine koje su dozvoljene Zakonom o bezbednosti saobraćaja.

Spisak ulica u kojima će se od 1. aprila povećati ograničenje brzine kretanja:

– u Venizelosovoj ulici u Novom Sadu i Reljkovićevoj u Petrovaradinu (do krivine) na 60km/h,
– na Putu šajkaškog odreda u Novom Sadu od skretanja za rafineriju do Temerinske ulice na 70km/h,
– Partizanska ulica od Sentandrejskog puta i Industrijska ulica od Partizanske ulice do Rumenačke ulice na 60km/h,
– na Rumenačkom putu od Avijatičarske ulice do kružne raskrsnice na 60km/h,
– na Rumenačkom putu od kružne raskrsnice do ulice Sajlovo XXXI na 70km/h,
– na Bulevaru Evrope od kružne raskrsnice sa Rumenačkim putem do kružne raskrsnice sa Ulicom Kornelija Stankovića i Bulevara vojvode Stepe na 70km/h,
– na Bulevaru Evrope od kružne raskrsnice sa Ulicom Kornelija Stankovića i Bulevara vojvode Stepe do raskrsnice sa Futoškim putem na 60km/h i
– na Bulevara vojvode Stepe od kružne raskrsnice sa Ulicom Kornelija Stankovića i Bulevara Evrope do Bulevara kneza Miloša na 60km/h.

Autor i foto: 021.rs