Početna Gradske teme U Vojvodini i dalje opada broj obolelih od virusa korona

U Vojvodini i dalje opada broj obolelih od virusa korona

Broj obolelih od Kovida-19 u AP Vojvodini i dalje opada, pa se u Kliničkom centru Vojvodine (KCV) u Novom Sadu od te infekcije trenutno leči 100, a u Opštoj bolnici u Pančevu 144 pacijenta, saopšteno je danas na sajtu pokrajinske vlade.

Od toga, u KCV je na mehaničku ventilaciju priključeno sedam, a u pančevačkoj bolnici dva pacijenta.

U isto vreme, u privremenoj izolacionoj bolnici u Hali 1 Novosadskog sajma, predviđenoj za obolele sa lakšom kliničkom slikom infekcije Kovid-19, smešteno je 165, a u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju “Junaković” u Apatinu 40 pacijenata.

– U skladu sa odlukom Vlade Republike Srbije, i na teritoriji AP Vojvodine od danas važi ublažavanje mera zaštite od virusa Covid 19, ali se na građane apeluje da se i dalje ponašaju odgovorno i primenjuju sve osnovne mere predostrožnosti, poput strogog poštovanja socijalne distance, nošenja zaštitnih maski i rukavica i upotrebe dezinfekcionih sredstava – kaže se u saopštenju Vlade APV.

Broj preminulih u odnosu na broj zaraženih je zadovoljavajući i u Kliničkom centru Vojvodine već nedelju dana situacija sa brojem obolelih od Kovid-19 je stabilna, izjavila je danas Vesna Turkulov, direktorka Infektivne klinike KCV.

Turkulov je za TV Prvu rekla da se na Klinici za infektivne bolesti 100 pacijenata leči od virusa korona i da se očekuje da će taj broj danas u podne biti još manji, kada bude otpušten određeni broj pacijenata.

Dodala je da je trenutno sedam pacijenata na mehaničkoj ventilaciji i naglasila da je u toku trend opadanja broja obolelih.

Od početka epidemije iz Kliničkog centra Vojvodine su otpuštena 123 pacijenta, a Turkulov podseća da se njihovo stanje prati i da se oni nalaze u dvonedeljnoj kućnoj izolaciji, nakon čega se javljaju infektolozima na kontrolu.

Na teritoriji cele Vojvodine preminulo je 17 pacijenata od virusa Kovid-19, a prema rečima Turkulov ta statistika u odnosu na broj zaraženih je zadovoljavajuća.

“Procenat preminulih u odnosu na ukupan broj obolelih je zaista zadovoljavajući, i na Vojvodinu 17 pacijenata nije neki veliki broj, a mi bismo svakako voleli da je on još manji”, rekla je Turkulov.

Nagasila je da su preminuli pacijenti uglavnom stariji i da su bitku sa virusom izgubili u 93., 85., 82… godini života, napominjujući da su oni imali već neke bolesti od ranije.

“Već nedelju dana je stabilno opadanje i mi se nadamo da će nastaviti da pada broj novoobolelih, a ono što je bitno je da treba biti oprezan”, poručila je Turkulov.

Izvor: RTV, Tanjug
Foto: Pixabay