Početna Gradske teme Učenici Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” predstavljaju svoje jedinstvene proizvode

Učenici Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” predstavljaju svoje jedinstvene proizvode

0

Da je đačko doba ne samo najlepši period, već i doba u kojem se može otpočeti preduzetnička ideja – dokaz su učenici trećeg razreda novosadske Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj”.

Podeljeni u tri grupe, đaci su osmislili tri kompanije, koje u fokus stavljaju kreativnost i zaštitu životne sredine, a sa jedinstvenim proizvodima predstaviće se na regionalnom takmičenju tokom današnjeg dana u tržnom centru “BIG”.

Ako vam kažemo da su ovi osveživači vazduha nastali od kora citrusa, koje ostanu nakon napravljene limunade ili ceđene narandže u kafiću, hoćete li nam poverovati? Ako ih samo minut ostavite na stolu, njihov osvežavajući miris će vas u to i uveriti, a kada čujete priču učenika trećeg razreda novosadske Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” o detaljnoj proizvodnji, shvatite da su u pitanju zaista jedinstveni proizvodi.

“Ideja je nastala dok smo sedeli u kafiću sasvim slučajno, kada smo videli da velika količina kora se baca i razmišljali šta sve može da se uradi sa tim. Prvo potpuno očistimo koru od svih pesticida i prljavštine koja se nalazi na njima, zatim uradimo parnu destilaciju i u to dodamo još par nekih dodatnih mirisa kako bi poboljšali tu notu”, objasnio je Mihajlo Ninkov, učenik trećeg razreda Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj”.

A koliko puta vam se desilo da knjigu kupite jer ste se prosto zaljubili u njenu naslovnu stranicu? Da ne biste donosili utisak o knjizi na osnovu njenih korica, trećaci Jovine gimnazije osmislili su još jednu inovativnu reciklažnu ideju.

“Mi pakujemo ovako knjige gde vi birate knjigu na osnovu žanra i to možete kasnije ovde da pogledate, jer svaki žanr ima svoju oznaku tako da, konkretno ovo je beletristika, zatim mi izvučemo siže knjige gde vi pročitate radnju i onda ako vam se dopadne ta knjiga sa strane možete da pročitate i naziv knjige i pisca. Najveći problem je u stvari nabaviti knjige i onda smo organizovali eklošku akciju na nivou škole gde smo prikupljali polovne knjige koje naši drugari više ne žele da čitaju. Mi smo ih uzimali tako da je deo naših knjiga nov, a deo polovan”, objasnio je Nikola Maletić, učenik trećeg razreda Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj”.

Shvativši da dosta ljudi ima problema sa pronalaskom odgovarajuće garderobe, treća grupa gimnazijalaca odlučila je da njihova kompanija bude okrenuta ka socijalnom preduzetništvu.

“Mi pružamo usluge proizvodnje različitih odevnih predmeta osobama nekonvencionalne građe ili sa nekim invaliditetima ili zapravo bilo kome ko ima potrebu da nekako personalizuje svoju odeću. Putem našeg onlajn kataloga, naših društvenih mreža i sajta koji je trenutno u izradi, možete se informisati o svim materijalima i krojevima koji su dostupni i zatim po porudžbini poručite šta vam je potrebno, mi to sašijemo i isporučimo”, istakla je Sofija Gerić, učenica trećeg razreda Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj”.

“Мi razvijamo obrazovni program dostignuća mladih u našoj školi gde učenici imaju mogućnost da svoje kreativne ideje iznesu, da razviju svoju učeničku kompaniju i da je usavršavaju i to je proces koji rade jednu školsku godinu. Mi se se pripremamo za regionalno takmičenje koje će se održati sutra u BIG-u tako da sve zainteresovane pozivam da dođu i da nas podrže i svi proizvodi će tada biti i dostupni”, rekla je Marija Babić, profesorka Građanskog vaspitanja i mentorka sekcije preduzetništva u gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj”.

Prve tri kompanije na regionalnom takmičenju odlaze direktno na republičko, nakon kojeg sledi i evropsko takmičenje, a s obzirom na to da je Jovina gimnazija prošle godine stigla do republičkog nivoa, želimo im da glas o njihovom inovativnom mladom preduzetničkom duhu ove godine čuje i u Evropi.

Izvor: RTV.rs/Milana Kvrgić
Foto: RTV.rs