Početna Gradske teme Učenici Karlovačke gimnazije osvojili 5 internacionalnih nagrada

Učenici Karlovačke gimnazije osvojili 5 internacionalnih nagrada

ucenici,-nagrade-wide-jpg

Učenici Karlovačke gimnazije osvojili su pet specijalnih internacionalnih nagrada iz oblasti književnosti na internacionalnoj Književnoj olimpijadi (International Reading Olympiad) u rumunskom gradu Konstanci. Šestočlani tim Srbije koji je predvodila profesorka književnosti Ljiljana Maletin Vojvodić činili su učenici: Dušan Stanišić, Marija Nešić, Emilia Palamarović, Aleksandra Đurašinović, Isidora Dekić i Tara Lekić.

Takmičenje je organizovalo Ministarstvo obrazovanja i nauke Rumunije. Učenici su tokom višednevnog takmičenja učestvovali u zajedničkoj debati i različitim edukativnim aktivnostima, dok je najbitniji segment takmičenja bilo pisanje testa (na National Pedagogical College C.Bratescu) u kojem su se vrednovala funkcionalna znanja, kreativnost i sposobnost interpretacije teksta (Reading and Life skills). Učenici su bili podeljeni u dve kategorije: 13-15 i 16-19 godina, na osnovu čega je i vrednovan plasman.

Na Olimpijadi su sem učenika iz Srbije, učestvovali najbolji učenici iz Rumunije, kao i odabrani učenici iz Moldavije, Turske i Bugarske. Za razliku od većine učesnika koji su test polagali na svom maternjem jeziku, učenici Karlovačke gimnazije su se takmičili na stranom jeziku: na engleskom i na francuskom.

Autor i foto: RTV