Početna Aktuelno Učiteljica u Novom Sadu htela da kadi učionicu tamjanom kako bi zaštitila...

Učiteljica u Novom Sadu htela da kadi učionicu tamjanom kako bi zaštitila decu od korone

0

Učiteljica četvrtog razreda Osnovne škole “Ivo Lola Ribar” u Novom Sadu predložila je roditeljima na viber grupi da pre početka časova kadi učionicu tamjanom i da se deca pomole, kako bi se “zaštitili” od virusa, piše portal Nova.rs.

Kako se navodi u tekstu, veliki deo roditelja je prihvatio njenu ideju, a majku koja se toj ideji usprotivila trenutno “linčuju” na pomenutoj grupi.

– Da li se slažete da svakodnevno pre početka nastave zapalimo tamjan u našoj učionici i izgovorimo molitvu „Oče naš“? – napisala je učitelica, koja inače drži i časove veronauke u školi, na dan pre početka polaska u školu.

Sudeći prema porukama, roditelji su glasali 18 “za” i petoro “protiv”. Među njima se našla i majka deteta koju sada okrivljuju da je “minirala” celu ideju, samo zato što ih je podsetila da živimo u sekularnoj državi i da u razredu postoje i deca druge veroispovesti, kao i ona koju roditelji ne vaspitavaju u religioznom duhu.

– Mi smo i dalje sekularna država i imamo neki Ustav koji bi trebalo da se poštuje, kao što se moraju poštovati i prava deteta. Zbog stave koji sam iznela trenutno me ‘linčuju’ na roditeljskoj grupi, a stvari su otišle toliko daleko da razmišljamo da dete prebacimo u drugu školu. Ja zaista nemam ništa lično protiv učiteljice, niti protiv religije, samo smatram da njoj nije mesto u školi, mimo časova veronauke za onu decu čiji su se roditelji opredelili za to – rekla je za Nova.rs ova Novosađanka i napomenula da nije bila jedina sa ovakvim stavom, ali ga je jedina iznela javno.

Da se u školu ide po znanje, a ne po uverenje, saglasan je i roditelj još jednog deteta koji se nije složio sa predlogom učiteljice.

– Po meni, tu nema šta ni da se glasa niti diskutuje. Moje dete u školu ide da bi se obrazovalo, a isključivo je na nama kao na roditeljima da odlučimo da li ćemo ga vaspitavati kao vernika ili ateistu i niko nema prava da tu odluku donosi umesto nas – rekao je ovaj otac.

U pomenutom odeljenju, kako saznaje portal Nova.rs, osim dece koja umesto veronauke idu na časove građanskog vaspitanja, ima i dece drugih veroispovesti, što je ovakav predlog učiteljice dodatno učinio problematičnim. Uz sve to, kako navodi Nova.rs, posebno je zabinjavajuća i ideja da prosvetna radnica smatra da tamjan i molitva mogu da zaštite od korone.

Uprkos tome što je predlog učiteljice većinski usvojen na viber grupi od strane roditelja, uprava OŠ “Ivo Lola Ribar” ipak nije uvažila ovo viber “glasanje”.

Izvor: Nova.rs
Foto: Pixabay