Početna Gradske teme Udruženja građana: Novi most će povećati opasnost od poplava

Udruženja građana: Novi most će povećati opasnost od poplava

0

Nekoliko udruženja građana uputilo je otvoreno pismo gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću u kojem su ga upozorili da će se izgradnjom novog mosta povećati opasnost od poplava. Osim toga, biće uništen vredan ekosistem sa zaštićenim vrstama i ugrožen zaštitni nasip na Dunavu, napominju udruženja.

Ta udruženja su podsetila da su u ranijim primedbama na sporni plan ukazali na nepoštovanje Zakona o vodama, Zakona o zaštiti prirode i drugih zakonskih regulativa, te da je lažirana procena uticaja na životnu sredinu.

– Postoji opravdani strah da će se izgradnjom mosta na ovom mestu narušiti postojeći nasip i time će se značajno doprineti opravdanoj bojazni od plavljenja. U svetu nije poznato da se sa tranzitnog mosta pravi silazak u plavno područje. Izgradnjom međunarodne marine i veštačke staze ubiće se živi svet Dunavca – navedeno je u otvorenom pismu.

Od Vučevića su zatražili da odgovori na pitanje kojim dokumentom je utvrđeno da je most predviđen Nacrtom plana generalne regulacije mosta u produžetku Bulevara Evrope u Novom Sadu od posebnog značaja za Republiku Srbiju, jer kao takav nije predviđen planskim rešenjem. Udruženja su zatražila i odgovor na pitanje na osnovu kog postupka su pribavljene ponude za idejno rešenje novog mosta preko Dunava i dodali da se budžetska sredstva ne mogu trošiti na osnovu simpatija prema određenom kreditoru i/ili izvođaču.

Pismo su potpisali Ekološki front Novi Sad, Dunavac (Šodroš), Sačuvajmo Liman od betona, Za zeleno Novo naselje, Sačuvajmo park kod muzeja, Svet i Dunav, Udruženje rekreativnih ribolovaca Šodroš Dunavac, kao i Centar za razvoj demokratskog društva Europolis.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay