Početna Gradske teme Ukidanje kovid propusnica glavna tema današnje sednice Kriznog štaba

Ukidanje kovid propusnica glavna tema današnje sednice Kriznog štaba

Članovi Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa mogli bi na sednici najavljenoj za danas, da donesu odluku o ukidanju kovid propusnica.

Član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je da će kovid propusnice biti ukinute jer, kako je objasnio, “ne možemo reći da su bile od velike koristi” i zbog smanjenja broja novoinficiranih prethodnih nedelja.

Naveo je da će još neke mere biti ublažene i da će medicinski deo kriznog štaba tražiti da se ukine karantin za one koji su bili u kontaktu sa inficiranom osobom a nemaju nikakve simptome kovida-19.

“Imamo veliko smanjenje broja zaraženih i kraj što se tiče direktne opasnosti od kovida, biće relativno brzo. Već do kraja marta imaćemo kontrolisanu situaciju”, naveo je Tiodorović.

Dodao je da će članovi Kriznog štaba razgovarati i o tome da se četvrta i peta doza vakcine protiv korona virusa preporuče ugroženim grupama gradjana, kao i onima koji ne mogu da putuju, zbog vakcina koje nisu priznate u svim državama.

Ocenio je da će proleće i leto “verovatno proći u mirnoj situaciji” s tim što se kako je dodao, na jesen mora razmišljati o vakcinaciji pre svega ugroženih kategorija.

Kovid propusnice uvedene su 23. oktobra prošle godine i najpre su važili posle 22 časa da bi sa porastom broja novozaraženih, njihovo važenje bilo produženo pa su primenjivane od 20 časova.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay