Početna Gradske teme Uklanjaju se nelegalni splavovi na Dunavu

Uklanjaju se nelegalni splavovi na Dunavu

dunav-novi-sad-vreme-prognoza-nevreme-oblaci-oblacno-kisa_660x330Gužvu na obalama lepog plavog Dunava, kada je sezona, stvaraju posetioci Štranda. Međutim, gužvu u vodi prave plovila, čiji vlasnici ne poseduju dozvole za korišćenje dela obale i vodenog prostora.

Od 18 plovila u koja se ubrajaju restorani na vodi, kao i plovila, koja se, između ostalog koriste u ugostiteljstvu, sportu i turizmu, dva imaju važeće dozvole, dok je za ostatak trenutno u toku upravni postupak prinudnog uklanjanja, navode u Gradskoj upravi za inspekcijske poslove.

“Primarna delatnost Jedriličarskog kluba Vojvodina jeste bavljene sportom, pa ga samim tim, objekti koji su nelegalno postavljeni u okruženju, ne ugrožavaju direktno, jer sa njima delimo samo prostor”, kaže Ivan Rešetar, predsednik tog kluba.

Međutim, kako dalje objašnjava, problem je u korišćenju vodnog dobra i zemljišta.

“Smeta nam na taj način što nama jeste ugrožen prostor za treniranje i bavljenje sportom, ali sa tim moramo živeti. A još nam više smetajju ekološke posledice koje su opet posledica nepridržavanje uslova korišćenja vodnog dobra i vodnoh zemljišta. Kada to kažem onda je najlakše da kažem da deca danas ne mogu da se okupaju u Dunavcu kao što su mogla do desetak godina unazad”, kaže Rešetar.

Iz Gradske uprave za inspekcijske poslove, dobili smo odgovor da inspektor za kontrolu obale i vodenog prostora, u slučaju da vlasnik plovila nema dozvolu za korišćenje dela obale i vodenog prostora, pokreće upravni postupak i nalaže rešenjem vlasniku plovila da ga ukloni, a ukoliko to ne učini, inspektor donosi zaključak o prinudnom izvršenju.

Kako dalje navode, u više navrata su pokretani prekršajni postupci protiv vlasnika plovila bez dozvole, od kojih su neki kažnjavani i više puta, ali i pored novčanog kažnjavanja nisu postupili po pravnosnažnom rešenju i plovila uklonili.

Vlasnici pojedinih splavova, među kojima su i oni koji nemaju potrebne dozvole, nisu želeli da daju izjave. Kao potencijalno rešenje uklanjanja plovila bez dozvole, pominje se vodeni pauk. A kako navode u Gradskoj upravi za inspekcijske poslove, javne nabavke za uklanjane plovnih objekata bez dozvole su u procesu pripreme i ponovnog raspisivanja, a u prethodnim pokušajima tih javnih nabavki, postupak je obustavljen zato što nije stigla nijedna prihvatljiva ponuda.

Autor: Novine Novosadske