Početna Gradske teme “Ukusi Vojvodine” – praznik za sva čula

“Ukusi Vojvodine” – praznik za sva čula

U novosadskom Limanskom parku počeo je drugi gastronomski festival “Ukusi Vojvodine”, a posetioci će imati jedinstvenu priliku da na jednom mestu svim svojim čulima iskuse autentičnu Vojvodinu.

– Srećni smo što ima mnogo nasmejanih ljudi koji uživaju sa nama, tu su i cele porodice sa decom, slušaju tamburaše i uživaju u dobroj hrani i vinima – kaže Jadranka Beljan Balaban iz organizacije festivala.

Na festivalu je predstavljeno više od sto tipičnih vojvođanskih jela. Bilo je tradicionalnog i nezamenljivog nedeljnog ručka sa rinflajšem prelivenim sosevima, perkelta, paprikaša i gulaša, štrudli i svega ostalog. A i u takmičarskom delu festivala kuvari su morali biti u duhu Vojvodine.

– Podigli smo takmičenje na viši nivo, imamo više kuvara koji moraju upotrebiti autohtone namirnice sa ovih prostora i dati im lični pečat – navodi Jovan Nikolić, šef restorana “Sokače” u Novom Sadu i koordinator takmičarskog programa festivala.

Jedan od naših najpoznatijih šefova, Saša Mišić, prijatno je iznenađen umećem mladih kuvara.

– Ne samo iz Vojvodine, već i iz cele Panonske ravnice, Hrvatske, Rumunije i Mađarske, mlade kolege su pokazale da umeju da prepoznaju vrednost kuhinje ovog podneblja – kaže Mišić koji je i jedan od sudija na festivalu.

Festival je okupio i više od 100 izlagača čiji proizvodi mogu da se kupe, program oba dana traje do kasno u noć, a ko poseti Limanski park u nedelju, imaćete priliku da sazna koji vrsni kuvar je pobedio u kulinarskom okršaju.

Izvor: Tanjug
Foto: Novisad.rs