Početna Gradske teme Ulaže se 123 miliona dinara u zalivni sistem Novog Sada

Ulaže se 123 miliona dinara u zalivni sistem Novog Sada

0

U gradnju zalivnih sistema u Futoškom i Limanskom parku, kao i na Bulevaru Evrope, biće uloženo 123 miliona dinara.

Sredstva za ove radove obezbeđena su nakon zahteva Novog Sada upućenog Ministarstvu zaštite životne sredine. Resorno ministarstvo je predložilo, a Vlada Srbije odobrila da se vojvođanskoj prestonici da bespovratno 90 miliona dinara za projekat izgradnje zalivnih sistema.

Ostatak novca za radove opredeljen je u budžetu Novog Sada u visini od 31,7 miliona dinara, a preostalih 1,4 miliona dinara daće JKP “Gradsko zelenilo”.

U odluci o investicijama “Zelenila” navodi se da će zalivni sistem u Futoškom parku, koji ima površinu od 80.208 kvadratnih metara, podrazumevati izgradnju bunara i opremanje izvorišta sa izgradnjom cevovoda za sve kategorije zelenila.

Za Limanski park, koji ima 84.008 kvadrata, planirana je gradnja stacionarnog zalivnog sistema sa ukopanim cevovodom. U opisu projekta se kaže da je za zalivanje travnatih površina predviđeno da budu postavljeni izravnavajući (pop-up) prskači, a za drvored i sve ostale kategorije zelenila “kap po kap” sistem zalivanja.

Zalivni sistem na Bulevaru Evrope će se raditi na delu od Futoške ulice do kružnog toka na Limanu i tu je reč o površini od 19.316 kvadratnih metara zelenila, koje se uglavnom nalazi u okviru parkinga.

S obzirom na to da je Skupština grada odobrila izmene programa investicija “Gradskog zelenila”, kojim su dodata sredstva za radove na zalivnom sistemu, u narednom periodu će uslediti sprovođenje tendera za izbor izvođača radova.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay