Početna Gradske teme Ulica Marka Miljanova raskopana, građani nezadovoljni, a probijanje rokova moguće

Ulica Marka Miljanova raskopana, građani nezadovoljni, a probijanje rokova moguće

0

Radovi u Ulici Marka Miljanova na Podbari traju već pola godine, a kraj im se, barem po stanju na terenu, još ne nazire.

Početkom decembra počeli su radovi na uređenju Ulice Marka Miljanova, ali su ubrzo bili obustavljeni jer je bilo neophodno da komunalna preduzeća završe radove na rekonstrukciji kanalizacije i toplovoda.

U januaru su radovi bili obustavljeni da bi se pronašlo rešenje za odvijanje saobraćaja u ovom delu grada. Nedugo zatim stigla je i epidemija virusa korona, pa je vanredno stanje usporilo čitavu državu, a tako i radove u ovoj novosadskoj ulici.

Sve je to uticalo na tamošnje stanare koji su se obratili redakciji “021”. Oni, kako kažu, imaju problema što umesto po asfaltu ili popločanom trotoaru sada hodaju po šljunku. Mogućnost kretanja im je sužena i sve im to otežava svakodnevni život.

– Znali smo da će stanje potrajati. Međutim, ima jedno mesec dana sigurno kako je raskopan i trotoar i kako se saplićemo po šljunku dok hodamo uskim delom koji nam je ostavljen. Koliko vidimo, radovi se samo proširuju, sve više se raskopava, a nikako da se krene na popločavanje tog trotoara. Što je najinteresantnije, izgleda da se sa popločavanjem ovog dela gde je najviše stambenih zgrada ni ne žuri, već se neke pripreme vrše sa strane gde je “Elektroporcelan” i gde nema zgrada. Ne treba da napominjem koliko to smeta majkama s kolicima i malom decom, a i penzionerima kojima je teško da hodaju po ovakvom terenu – kaže stanarka iz Ulice Marka Miljanova.

Pre samih radova na sređivanju saobraćajnica, počeli su radovi na kanalizacionoj mreži vrednosti od gotovo 40 miliona dinara. Uprava za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) je angažovala preduzeća “Put invest”, “Energotehnika – Južna Bačka” i “Struja”, uz tri podizvođačka preduzeća, radi rekonstrukcije saobraćajnih površina i javnog osvetljenja u Marka Miljanova. Vrednost ovih radova je 191 milion dinara, a rok za završen posao je 240 dana. Računica kaže da je izvođačima ostalo manje od 80 dana da završe sve ugovorene radove.

U preduzeću “Put invest” navode da je održan sastanak u UGZI-ju na “temu rešavanja objektivnih problema u vezi sa izvođenjem radova”. Kako se navodi, radovi su obimni i pojavljuju se problemi koje naručilac nije mogao da predvidi pre početka posla.

– Kao izvođači zaista radimo maksimalno koliko je moguće, kada se uzmu u obzir objektivni zastoji kojih ima na više mesta, jer, između ostalog, nekoliko javnih preduzeća mora da izvede izmeštanja svojih instalacija kako bismo mi mogli nesmetano da izdvodimo radove po našem ugovoru. To je sve dodatno prolongirano zbog trajanja vanrednog stanja i ozbiljne epidemije. Nažalost, zbog celokupne situacije, mi ne možemo da obećamo da će radovi biti završeni pre roka, jer to ne zavisi samo od nas. Ono što je sigurno jeste to da će radovi biti izvedeni kvalitetno i uz poštovanje ugovorenih rokova. Građane bismo zamolili za malo strpljenja, na kraju će imati modernu saobraćajnicu sa potpuno rešenom i obnovljenom svom infrastrukturom – ukazuju u “Put i- vestu”.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay