Početna Gradske teme Umetnik čiji je mural misteriozno prekrečen vraća se u Novi Sad da...

Umetnik čiji je mural misteriozno prekrečen vraća se u Novi Sad da oslika novi

Francuski ‘strit-art’ umetnik Remed, čiji je mural “Jedina istina” bez ikakvog objašnjenja prekrečen, posetiće u septembru Novi Sad kako bi oslikao novi mural.

Kako je rečeno za portal “021” u “Lančanoj reakciji”, on će vojvođansku prestonicu posetiti najverovatnije 5. septembra, kada će naslikati jedan mural.

U “Lančanoj reakciji” su rekli i da je određena lokacija na kojoj će biti novo delo, ali da će detalje objaviti u narednim danima, kada sve bude potpuno dogovoreno.

Remed je bio u Novom Sadu 2009. godine kada je, uz pomoć novosadskih umetnika Dušana Bjeljca i Mrdaka Luburića, oslikao mural “Jedina istina” u centru grada, preko puta Vladičanskog dvora. Sam umetnik je rekao da mural predstavlja “odnos između čoveka i velikih sila moći koji upravljaju svima nama”.

Međutim, taj mural su u martu, tokom noći, prekrečila tri nepoznata radnika. Sličnih pokušaja bilo je i pet godina ranije, kada je “Poslovni prostor” nakon protesta javnosti odustao od te ideje. Ovog puta gradska vlast se ogradila od prekrečavanja murala.

Misteriozno prekrečavanje izazvalo je revolt građana, pa je organizovan i protest. Kao spontana reakcija građana, na zidu gde je nekada bio oslikan mural, pojavio se ‘kural’. ‘Kural’ je nekoliko puta bio krečen, ali su ga građani ponovo iscrtavali u novim varijantama.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ranije je najavio policijsku istragu povodom prekrečavanja murala, ali do danas nema nikakvih informacija o njoj. Zbog toga je grupa Novosađana pokrenula sajt “Ko je prekrečio Remeda” kojim se insistira da nadležni odgovore ko je odgovoran za uništavanje murala.

Autor: 021/Zoran Strika
Foto: autonomija.info