Početna Gradske teme Unapređenje gradskog prevoza moguće razvojem efikasnijih transportnih usluga u Novom Sadu

Unapređenje gradskog prevoza moguće razvojem efikasnijih transportnih usluga u Novom Sadu

0

Projekat Integrisane i inovativne akcije za održivu nadogradnju urbane mobilnosti pod nazivom “Tribute” predstavljen je juče u Novom Sadu.

Novi Sad, u partnerstvu sa sedam gradova i opština iz Jadransko-jonskog regiona (Milanom, Ljubljanom, Mariborom, Zagrebom, Patrasom, Sarajevom i Podgoricom) u okviru programa “Interreg ADRION”, učestvuje u ovom međunarodnom projektu.

“Novi Sad je grad koji ima blizu 155 hiljada putničkih vozila, i ako tome dodamo i vozila koja nam dolaze sa strane, Novim Sadom svakodnevno cirkuliše 180 hiljada automobila. To je izuzetno veliki broj, pogotovo kad se uzme u obzir staro gradsko jezgro gde su ulice uže i gde se stvaraju velike saobraćajne gužve. Gradsko javno saobraćajno preduzeća ima izuzetno važnu ulogu koja je deo projekta “Tribute”. Pre četiri godine Grad je doneo Smart plan razvoja i upravljanja saobraćaja u Novom Sadu kojim se nastoji da se što veći broj naših sugrađana vozi javnim gradskim saobraćajnim prevozom i na taj način dovede do smanjenja saobraćajne gužve i zagađenja. Suština ovog projekta je razmena iskustava i tehnologija u smislu povećanja broja putnika u gradskom saobraćajnom prevozu i okretanju ka alternativnim vidovima prevoza”, rekao je član Gradskog veća za saobraćaj i puteve Aleksandar Kravić, tokom predstavljanja projekta.

Načelnik Gradske uprave za saobraćaj Đorđe Basarić je rekao da je glavni cilj projekta unapređenje gradskog prevoza razvojem efikasnijih transportnih usluga i rešenja za održivu mobilnost prilagođenu potrebama ljudi.

“Projekat “Tribute” uključuje identifikaciju ciljnih grupa, spoljnih uslova i tehničkih zahteva, potrebnih za omogućavanje inkluzivne upotrebe inovativnih rešenja za mobilnost. Konačno, predviđen je sporazum o Zajedničkoj transnacionalnoj strategiji za održivu i inovativnu mobilnost u gradovima Jadransko-jonske regije. U skladu sa ciljevima projekta, Grad Novi Sad je realizovao pilot projekat zasnovan na kreiranju aplikacije za pametne mobilne telefone i postavljanju monitora na sedam autobuskih stajališta linije broj 4 koji će korisnicima javnog autobuskog prevoza na toj liniji pružati informacije o dolascima i odlascima autobusa u realnom vremenu, a na osnovu podataka iz vozila u koja će biti postavljeni GPS uređaji”, navodi Basarić.

Takođe, korisnici mobilne aplikacije “EasyGONS” će dobijati i informacije o alternativnim vidovima prevoza (npr. javni autobuski i / taksi prevoz i / ili prevoz biciklom i / ili pešačenje) u cilju zadovoljenja individualnih potreba na održiv način. Novosadska “Živa laboratorija”, u kojoj je planirano učešće svih relevantnih subjekata u oblasti saobraćaja, omogućava podršku realizaciji projekta u celosti, dodao je Đorđe Basarić.

Izvor: 021.rs
Foto: Grad Novi Sad