Početna Gradske teme Univerzitet u Novom Sadu raspisao konkurs za upis nove generacije studenata

Univerzitet u Novom Sadu raspisao konkurs za upis nove generacije studenata

0

U narednoj školskoj godini se na Univerzitet u Novom Sadu može upisati ukupno 15.964 studenta, od toga 8.234 čije će školovanje biti finansirano iz državnog budžeta i 7.730 samofinansirajućih studenata. Od navedenog broja, na osnovne i integrisane studije može se upisati ukupno 9.292 studenta, od toga 5.419 budžetskih i i 3.873 samofinansirajuća studenta.

Za upis na osnovne i integrisane studije, prijava kandidata na većini fakulteta u prvom upisnom roku trajaće od 24. do 26. juna 2020. godine, prijemni ispiti polagaće se 30. juna, kao i 1. i 2. jula, a završetak prvog upisnog roka planiran je za 22. jul 2020. godine, u skladu sa datumima koji su utvrđeni za svaki fakultet pojedinačno.

Prijem dokumenata počeće nešto ranije na Akademiji umetnosti i trajaće od 16. do 19. juna u zavisnosti od departmana, dok će prijemni ispiti takođe početi ranije i trajaće od 18. do 30. juna, u zavisnosti od studija koje kandidati žele da upišu.

Na Pedagoškom fakultetu u Somboru i Učiteljskom fakultetu na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici pre polaganja prijemnog ispita obavlja se prethodna provera sposobnosti, koja će biti 29. juna.

U drugom upisnom roku, prijava kandidata za upis na osnovne i integrisane studije planirana je za 1. i 2. septembar, polaganje prijemnih ispita za 3. i 4. septembar, a završetak drugog upisnog roka biće 25. septembra 2020. godine.

Za master, specijalističke i doktorske studije, u prvom upisnom roku krajnji termin za prijavu kandidata je 19. oktobar, a u drugom upisnom roku 30. oktobar 2020. godine, prema pojedinačnom rasporedu i datumima utvrđenim za svaki fakultet pojedinačno.

Odluku o raspisivanju Konkursa za upis studenata u prvu godinu osnovnih i integrisanih studija, kao i Odluku o raspisivanju Konkursa za upis studenata u prvu godinu master, specijalističkih i doktorskih studija na Univerzitetu u Novom Sadu u školskoj 2020/2021. godini doneo je Senat Univerziteta 8. juna 2020. godine.

Konkurs za upis, detaljnije informacije u vezi sa raspoloživim brojem mesta i datumima realizacije konkursa za svaki fakultet pojedinačno, kao i ostale važne pojedinosti dostupne su na sajtu Univerziteta u Novom Sadu www.uns.ac.rs.

Elektronsko prijavljivanje kandidata za upis nove generacije studenata

Zahvaljujući aplikaciji koja se razvija u saradnji sa kompanijom Synechron i uz tehničku podršku Fakulteta tehničkih nauka, budući studenti Ekonomskog, Poljoprivrednog, Tehnološkog i Građevinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu imaće mogućnost da konkursnu dokumentaciju za upis predaju od kuće i time smanje zdravstveni rizik, uštede vreme i izbegnu nepotrebnu gužvu.

Reč je o velikoj novini u odnosu na dosadašnji način realizacije prijave kandidata i predaje konkursne dokumentacije. Program je zamišljen kao veb rešenje, a kandidati će dobiti link na kojem treba da se registruju, ostave osnovne informacije i otpreme kompletnu dokumentaciju u elektronskoj formi.

U odgovoru Univerziteta u Novom Sadu na savremene trendove digitalizacije poslovnih procesa koji predstavljaju i njegovo strateško usmerenje, saradnja sa kompanijom Synechron ima poseban značaj, jer je reč o vodećoj kompaniji u svetu u toj oblasti, koja je svoju ekspertizu u razvoju ove aplikacije uložila u potpunosti bez naknade.

Pored fakulteta koji će koristiti navedenu aplikaciju, Fakultet tehničkih nauka razvija nezavisno rešenje koje će i studentima ovog fakulteta omogućiti predaju dokumentacije bez dolaženja na Fakultet.

Za zainteresovane kandidate za upis od važnosti je i informacija da prijava na konkurs elektronskim putem predstavlja samo dodatnu mogućnost za predaju dokumentacije, uz klasičnu predaju.

Izvor: NsUživo/RTV
Foto: Pixabay