Početna Gradske teme Upozorenje alergičnima, od subote veća količina polena u vazduhu

Upozorenje alergičnima, od subote veća količina polena u vazduhu

0

polen
15Od subote će, prema očekivanjima u Agenciji za zaštitu životne sredine, biti povećana koncentracija polenovih zrna ambrozije u vazduhu, pa se očekuje povećan broj alergijskih reakcija.Osobe koje imaju problema sa ovom biljkom mogu iskusiti neprijatne simptome kao što su kašalj, kijavica, peckanje u očima ili osip. Granična vrednost, kada je u pitanju ambrozija, iznosi 15 polenovih zrna po kubnom metru, a sve preko toga izaziva reakcije kod osoba koje imaju alergiju.

Oni koji osete simptome alergije trebalo bi da se jave svom lekaru, kako bi se uradilo alergološko testiranje, koje će utvrditi koji polen je izazvao reakciju. Ovo je veoma bitno za građane kojima se simptomi alergija javljaju početkom avgusta, zato što to ne mora nužno biti reakcija na ambroziju. Naime, može se raditi i o polenu pelena, koji je aktivan kad i ambrozija, te ima slične simptome.

Podsetimo, kako je 021 ranije pisao, zbog nešto kasnijeg početka uklanjanja ambrozije u Novom Sadu, postoji mogućnost da se poveća broj pacijenata sa alergijskim reakcijama na ovaj korov. Opširnije o tome zašto se kasnije počelo sa košenjem i kakav aje dinamika košenja ambrozije, možete pročitati OVDE.

Alergene biljke koje su trenutno prisutne u visokim koncentracijama u Novom Sadu su kopriva, pelen i ambrozija.

Koncentraciju polena u vazduhu možete pratiti na sajtu Laboratorije za palinologiju.

Autor: 021