Početna Gradske teme Upozorenje RHMZ: Jaki pljuskovi, grmljavina i grad

Upozorenje RHMZ: Jaki pljuskovi, grmljavina i grad

Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je upozorenje na jake pljuskove, grmljavinu, lokalnu pojavu grada i olujni vetar.

Juče su u Beogradu pripadnici Sektora za vanredne situacije intervenisali 37 puta i iz poplavljenih objekata spaseno je 12 osoba, saopštio je MUP.

– Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u Borči je juče palo oko 100 litara kiše po kvadratnom metru, dok je posečna količina padavina na osnovu 100-godišnjeg niza za mesec jun 85 litara – izjavila je Nevena Živanović, dežurna prognostičarka RHMZ-a.

Čini se, ipak, da se situacija smiruje, jer su jučerašnje crvene meteoalarme koji označavaju veoma opasno vreme sada zamenili narandžasti i žuti.

U istočnoj polovini zemlje je narandžasti meteoalarm, koji ukazuje na to da su prognozirane opasne vremenske pojave takvog intenziteta da mogu da prouzrokuju materijalnu štetu i budu opasne po ljude i životinje.

Žuti meteoalarm na snazi je duž zapadnog dela zemlje, što znači da vreme može da bude potencijalno opasno, ali da prognozirane vremenske pojave nisu neuobičajene.

U pojedinim delovima zemlje na snazi su i upozorenja o izlivanju većih reka, usled obilnih padavina.

– Na bujičnim vodotocima slivova Jadra, Ljuboviđe, Skrapeža, Kolubare sa pritokama, Jasenice i Kubršnice, kao i na bujičnim vodotocima na širem području Beograda moguća su lokalna izlivanja – navodi se u hidrološkom upozorenju RHMZ-a.

Visoke vrednosti indeksa UV zračenja

I pored olujnih nepogoda koje su zahvatile veći deo zemlje, indeks UV zračenja i dalje raste i znatno je viši nego prethodnih dana. U Novom Sadu, Zrenjaninu i Beogradu ovaj indeks danas iznosi 7, što je visoka vrednost, dok će na Kopaoniku i u Nišu iznostivi vrlo visokih 8.

Izvor: Tanjug, Blic
Foto: Pixabay