Početna Gradske teme Upravna zgrada Doma zdravlja na Limanu IV crvena za obolele od hemofilije

Upravna zgrada Doma zdravlja na Limanu IV crvena za obolele od hemofilije

Dom zdravlja “Novi Sad” priključio se obeležavanju 17. aprila – Svetskog dana hemofilije, tako što je od sinoć upravna zgrada te zdravstvene ustanove na Bulevaru cara Lazara 75 osvetljena crvenom bojom u znak solidarnosti sa onima koji boluju od ove teške bolesti.

U Domu zdravlja podsećaju da je juna 2017. godine u Kliničkom centru Vojvodine urađena prva operacija kolena kod hemofiličara nakon formiranja Centra za sveobuhvatno zbrinjavanje hemofiličara od strane Svetske Federacije za hemofiliju, čime su se otvorila vrata da naši stručnjaci budu uvršteni u tim Svetske organizacije za lečenje pacijenata obolelih od hemofilije.

Procenjuje se da u svetu od bolesti zgrušavanja krvi boluje oko 400.000 osoba, ali je tek svakom četvrtom dostupno odgovarajuće lečenje.

Situacija u našoj zemlji je mnogo bolja, jer su savremena dijagnoza, lekovi i terapija dostupni za svih 900 obolelih, i to o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, saopštilo je Udruženje hemofiličara Srbije.

Hemofilija je nasledna sklonost krvarenju. Od klasične hemofilije obolevaju gotovo isključivo muškarci, dok su žene uglavnom prenosioci bolesti (sa majke na sinove).

Svetski dan hemofilije obeležava se od 1989. godine.

U znak podrške obolelima i njihovoj svakodnevnoj borbi za dostojan život, pored Upravne zgrade Doma zdravlja “Novi Sad”, jarko crvenom bojom osvetljen je i most na Adi, zgrada Narodne skupštine, palata Albanija i druga javna zdanja u Beogradu.

Izvor: 021.rs
Foto: Dom zdravlja