Početna Gradske teme Uprkos poskupljenju, nikad veća potražnja za građevinskim materijalom

Uprkos poskupljenju, nikad veća potražnja za građevinskim materijalom

0

Građevinski materijal značajno je poskupeo, nestašica uglavnom nema, a ono što je karakteristično, uprkos znatno povišenim cenama, jeste da se potražnja ne smanjuje.

“Blic” piše da poskupljenja građevinskih materijala nisu zaobišla ni novosadska stovarišta, na kojima su poručili da uprkos rastu cena, koji se kreće u rasponu od 20 do čak 80 odsto kod pojedinih artikala, promet nije opao i teče u okviru uobičajenih oscilacija. Takvo stanje ne čudi, s obzirom na veliki broj gradilišta širom grada, koja su izgleda imuna na aktuelna ekonomska kretanja.

Od najosnovnjih materijala, cement je u prethodno periodu pretrpeo poskupljenja, te je njegova cena od početka ove godine skočila između 20 i 30 odsto. Džak sa 50 kilograma tog građevinskog materijala može se nabaviti po ceni od 870 dinara, na više stovarišta u gradu.

Sa druge strane, cigla se može naći po ceni od 30 dinara po komadu, odnosno opeka za 28 dinara, takođe po komadu. Najtraženiji artikli variraju od stovarišta do stovarišta. Dok su na pojedinim najprodavaniji cement i praškasti proizvodi, druga stovarišta najviše prodaju termo blokove.

Termo blok 25, u zavisnosti od proizvođača, može se naći po cenama koje se kreću od 172 do 200 dinara po komadu, ukoliko je u pitanju Zorka. Za 200 dinara može se naći Vinerbergerov termo blok 35.

Bilo je oscilacije u cenama većine proizvoda, od gvožđa do opekarskih proizvoda, a sve cene su išle nagore, međutim, u poslednje vreme, nakon prvobitnog skoka, stanje se stabilizovalo na novim “visinama”.

“Cena gvožđa pala je u poslednje vreme, ali bilo je turbulencija. Međutim, stanje se trenutno stabilizovalo, a kakvi će trendovi po pitanju poskupljenja biti, ne možemo predvideti”, rekli su za “Blic” na jednom novosadskom stovarištu.

I pored poskupljenja, nije bilo nestašica najtraženijih materijala.

Zrenjanin: Najviše poskupeli opekarski proizvod

U Zrenjaninu ima nekoliko velikih stovarišta građevinskog materijala i cene osnovnog na njima su vrlo slične. Ono što je prednost kod velikih je što svake nedelje organizuju akcije, pa se neki proizvodi mogu kupiti sa popustom. Manji trgovci nemaju tu privilegiju pa se promet uglavnom preselio kod velikih.

Cena cigle kreće se od 30 pa do 45 dinara, blokova od 62 do 80 dinara, crepa od 90 dinara pa naviše, a na akciji nekad bude i 80 dinara.

Džak od 50 kilograma cementa košta od 430 dinara pa naviše a džak od 25 kilograma kreča od 180 do 200 dinara.

Vrlo traženi stiropor za izolaciju košta od 200 dinara za kvadrat pa naviše, a rigips ploče, takođe vrlo popularne, od 2.250 dinara komad pa do 4.500 dinara.

Iako se na prvi pogled tako ne čini, prema rečima jednog od investitora, najviše su u poslednje vreme poskupeli opekarski proizvodi, u proseku 30 odsto.

Armatura je više puta poskupela prošle godine, dok ove godine beleži pad.

Subotica: Cena materijala oscilira

Na jednom od velikog broja stovarišta građevinskog materijala u Subotici, za tonu cementa potrebno je izdvojiti 17.200 dinara u maloprodaji. Komad opeke košta 29 dinara, a armatura je trenutno pojeftinila i staje 200 dinara po kilogramu.

Kada je u pitanju rastresiti građevinski materijal, kubik šljunka košta oko 3.000 dinara, a kubik peska može da se pazari za 1.200 i 2.100 dinara. Poslednja cena stiropora petice u maloprodaji iznosi 430 dinara po kvadratu.

Cena giter bloka oscilira i kreće se oko 60 dinara po komadu, dok je za termo blok potrebno izdvojiti 192 dinara po komadu.

“Ovo su cene koje su trenutno aktuelne. Ove cene mogu biti za nedelju dana totalno drugačije. Imamo varijante da nam cenovnici nekih materijala stižu na nedeljnom nivou. Imamo varijante da nešto poskupi pa padne, kao na primer čelik, gvožđe, armatura, znači betonsko željezo. Išlo je baš, zbog ove situacije sa Ukrajinom i Rusijom, da smo imali problema sa gvožđem, gde je abnormalno bila skočila cena”, kažu iz ovog stovarišta građevinskog materijala za Danas.

Osim toga, dodaju da je u poslednja tri meseca termo blok tri puta poskupeo, te ističu da se ovako česte promene u ceni građevinskih materijala ranije nisu dešavale.

“Ranije ne. Znale su nekad da se ustale cene i da se baš dugo ne promene. To je bilo otprilike pre početka korone. Kad je bila korona, tad je bila stagnacija cena i tad se ništa nije menjalo. Nije ni smelo da se menja zbog korone i celokupne situacije. E sad, kako su polako popuštale mere prošle godine, tad su počele jako velike oscilacije. Prošle godine je počela cena građe da raste, cement opet imamo najavu da će da poskupi 10-15 odsto, generalno imamo najavu za građu da će da poskupi još 20 evra po kubiku”, dodaju iz ovog preduzeća.

Kada su u pitanju nestašice materijala, objašnjavaju da jedno vreme nije bilo giter blokova, a da “s vremena na vreme po nešto ponestane”. Međutim, uprkos tome, kažu da se radi i da posla ima.

Izvor: Blic, Danas
Foto: Pixabay