Početna Gradske teme Urbani džep na Detelinari čeka otvaranje

Urbani džep na Detelinari čeka otvaranje

Četiri godine od projektovanja, građani će od februara moći da koriste uređeni javni prostor na Detelinari na kojem su dečije igralište i prostor za društvena okupljanja.

Ovo je jedan od 46 urbanih džepova koji se grade u okviru projekta Evropska prestonica kulture kojim je predviđeno da se ove lokacije u gradu i prigradskim naseljima urede po želji i ideji stanovnika.

U Upravi za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) kažu da radovi i otvaranje urbanog džepa u Rumenačkoj ulici, u bloku kod Pasterove (nedaleko od ABC-a) ne kasne. Navode da su svi radovi, vredni 37,8 miliona dinara, završeni 25. decembra i da je sada, u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti dečijih igrališta, u toku prvi pregled.

– Za potrebe prvog pregleda dečijeg igrališta, kao dela objekta “Megastrukture” i potrebe tehničkog pregleda samog objekta, zaključen je poseban ugovor i tehnički pregled je u toku. Ograda oko urbanog džepa biće uklonjena nakon završetka pregleda i puštanja objekta u upotrebu, najkasnije do 10. februara – kažu u Upravi.

Podsetimo da je zelena površina između zgrada dobila “megastrukturu” sa vertikalnim vrtom koja služi za sedenje i odmor, dečije igralište, dodatno zelenilo i prateći urbani mobilijar (klupe, kante za otpatke i slično).

Izvor: 021
Foto: Printscreen