Početna Gradske teme Urbanisti dižu spratnost u bloku oko Masarikove, umesto Crne kuće može i...

Urbanisti dižu spratnost u bloku oko Masarikove, umesto Crne kuće može i četvorospratnica

0

Novi regulacioni plan bloka oko Masarikove ulice predlaže dizanje spratnosti, uz gotovo potpunu zamenu kuća – zgradama.

To podrazumeva i da bi Crna kuća, jedan od prostora alternativne kulture i aktivizma u Novom Sadu, mogla da bude zamenjena četvorospratnicom.

Urbanisti su ovog puta nacrtali Plan generalne regulacije koji obuhvata deo grada između Pap Pavla i Vojvode Bojovića, u zaleđu Bulevara oslobođenja. Do sada nije rađena ova vrsta dokumenta za blok ulica, koji je uglavnom bio deo drugih planova, odnosno bio je uključen u Plan generalne regulacije novog gradskog centra iz 2011. godine, kao i u Plan detaljne regulacije blokova oko Masarikove ulice iz 2008, koji je menjan 2010.

U odnosu na dosadašnje urbanističke akte, unose se novine koje predviđaju podizanje spratnosti objekata u ovom delu gradu, pa se umesto trospratnica prostor otvara za zidanje zgrada koje su za sprat ili dva više. Ovaj dokument obuhvata prostor od 14,18 hektara, koji će uglavnom biti betoniran, jer će, prema bilansu površina, zelenila biti na prostoru od oko pola hektara.

Novi urbanistički akt, kao i prethodni, dozvoljava rušenje i zamenu postojećih objekata u svim ulicama na koje se plan odnosi, i gotovo da nema kuće za koju je predviđeno da se sačuva. Osim toga, proširuje se i građevinska zona na parcelama.

Povećanje spratnosti je problematično zbog već postojećeg nedostatka parking prostora, ali je u nacrtu predviđeno da se taj problem reši time što svaki novi objekat treba da ima i podrumsku garažu.

Javnosti interesantna je i sudbina Crne kuće, u kojoj je smešteno udruženje CK13, a koja je jedan od domova alternativne kulture i aktivizma u gradu. Prema važećem urbanističkom planu, predviđena je mogućnost da se Crna kuća sruši i da se na tom mestu izgradi trospratnica sa potkrovljem. Sada se u Vojvode Bojovića 13 predviđa četvorospratnica, koja se širi ka dubini dvorišta i spaja se sa parcelom u Lukijana Mušickog, na kojoj je ranije planirana dvospratnica.

Ovo ukazuje i na to da priča o borbi organizacija za Crnu kuću, zbog koje su pokrenuti i sudski sporovi, još uvek nije gotova. Korisnici prostora su ranije izražavali zabrinutost da bi formalni vlasnik kuće mogao da je proda, što su iz Kuda.org demantovali. Između CK13 i Kuda.org nije postignuto rešenje, a urbanisti u međuvremenu iznose nove mogućnosti.

Nije se odustalo ni od podzemnih ili nadzemnih garaža u Masarikovoj, Stefana Stefanovića i u Valentina Vodnika, neposredno uz zgradu policije.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay