Početna Gradske teme Uređuju se biciklističke staze u najužem centru

Uređuju se biciklističke staze u najužem centru

0

Gradska uprava planira da u narednom periodu uredi i rekonstruiše biciklističke staze u najužem centru grada.

Kako bi se olakšalo kretanje biciklista, Uprava za građevinsko zemljište i investicije je raspisala tender za izbor firme koja će napraviti tehničku dokumentaciju za radove na biciklističkim stazama na delu Bulevara Mihajla Pupina od Jevrejske do penjanja na Varadinski most (Trg Neznanog junaka).

U pratećoj dokumentaciji se navodi da u ovom delu grada postoje već biciklističke staze ili se deo pešačkih staza koristi za kretanje biciklista i da se moraju urediti i razdvojiti pravci kretanja pešaka i bicikala.

Prema ideji, na delu Bulevara kod Norka i Glavne pošte bi se sagradile posebne biciklističke staze koje bi išle iza prolaza za podzemne prolaze i imale bi, ako je to moguće, takozvane “tunele za bicikliste” u vidu nastrešnica. U delu od nekadašnje “Komunalne banke”, gde se sada zida Galensov soliter, do Banovine bi se sagradila posebna biciklistička staza odvojena od pešačke staze uz posebna parking mesta za bicikle zbog više banaka i drugih institucija na ovoj lokaciji. U ostalom delu Buelvara Mihajla Pupina, od Banovine do Varadisnkog mosta, postojeće staze bi trebalo da se urede i po potrebi prošire.

Sve ukupno u ovom delu centra UGZI očekuje da se rekonstruiše ili sagradi 1.090 metara biciklističkih staza širine dva metra, pri čemu bi radovi pratili i delimične rekonstrukcije pešačkih staza na istom delu.

Za sada nije poznato kada se mogu očekivati radovi, ali kako je već prošla polovina godine i tek se radi na tehničkoj dokumentaciji, najrealnije je da radovi na biciklističkim stazama na Bulevaru Mihajla Pupina uđu u program uređenja građevinskog zemljišta za narednu godinu.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay