Početna Gradske teme Uručena besplatna auto-sedišta

Uručena besplatna auto-sedišta

auto sedista

Član Gradskog veća za saobraćaj i puteve Aleksandar Kravić zajedno sa predsednikom Skupštine Grada Novog Sada Zdravkom Jelušićem prisustvovao je prvoj podeli besplatnih auto-sedišta samohranim roditeljima i roditeljima sa niskim primanjima u okviru aktivnosti Kancelarije za dečija auto-sedišta. On je tom prilikom uručio 12 auto-sedišta, od ukupno 60, koliko će u toku akcije biti podeljeno. Projekat “Bezbednost se uči pre prvih koraka – Kancelarija za dečija auto-sedišta” realizuje Centar za bezbednost saobraćaja uz finansijsku podršku NIS-a. Projekat su podržali Grad Novi Sad i Dom zdravlja “Novi Sad”.

“Grad Novi Sad će nastaviti da podržava ovakve projekte i akcije koji za cilj imaju unapređenje bezbednosti u saobraćaju. Samo pravilnim korišćenjem auto-sedišta roditelji mogu sačuvati život svog deteta u slučaju saobraćajne nezgode. Bezbednost svih učesnika u saobraćaju je izuzetno važna, a pogotovo kad su u pitanju deca i zato je značaj pravilnog korišćenja auto-sedišta nemerljiv. Zahvalio bih se kompaniji NIS koja je finansijski podržala ovu akciju i prepoznala važnost teme”, rekao je Aleksandar Kravić i pozvao i druge
društveno-odgovorne kompanije da se priključe.

dodela sedista8

Predsednica Centra za bezbednost saobraćaja Mirjana Jovanović je istakla da je Kancelarija za dečja auto-sedišta otvorena kako bi roditelji imali mogućnost da na jednom mestu dobiju sve informacije u vezi sa pravilnim korišćenjem dečijih auto-sedišta, provere na licu mesta da li ih pravilno koriste i kako je rekla, nauče koji je to ispravan način.

“Tokom akcije biće podeljeno 60 sedišta kategorije 0+ koja će, nakon što ih deca prerastu, biti vraćena kancelariji i ustupana na dalje korišćenje. Auto-sedište, ako ne učestvuje u sudaru ima rok trajanja oko osam godina, tako da je na ovaj način omogućen i kontinuitet projekta. Za sve buduće roditelje koji žele da konkurišu za dobijanje besplatnih auto-sedišta je neophodno da pre prijave odslušaju predavanje o značaju i pravilnom korišćenju dečijih auto-sedišta koje će biti realizovano u okviru Školice za trudnice Doma zdravlja ‘Novi Sad’. Sve dodatne informacije o uslovima za prijavljivanje zainteresovani mogu dobiti na sajtu www.autosedista.org, a rang liste će se formirati na osnovu proseka primanja po članu domaćinstva”, rekla je Mirjana Jovanović.

Aktivnosti Kancelarije podržala je i Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, koja je donirala 10 dečijih auto-sedišta, kako bi se obezbedila održivost projekta, a pomoćnik direktora Zoran Alimpić, koji je uručio jedno od tih sedišta, napomenuo je da samo 30% roditelja u Srbiji koristi zaštitne sisteme kada prevozi decu u vozilu, što pokazuje da je neophodno unaprediti rad u tom segmentu, s obzirom na cilj nacionalne strategije da do 2020. godine u Srbiji nema dece nastradale u saobraćajnim nesrećama.

Autor: NsHronika