Početna Gradske teme Uručena priznanja Crvenog krsta Srbije

Uručena priznanja Crvenog krsta Srbije

0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, zajedno je sa predstavnicima Crvenog krsta Srbije, Vojvodine i Novog Sada prisustvovao svečanoj ceremoniji dodele medalja i Zlatnih znakova Crvenog krsta Srbije.

Između ostalih, tom prilikom, Zlatni znak Crvenog krsta Srbije dodeljen je i gradonačelniku Vučeviću za značajne rezultate u ostvarivanju zadataka i ciljeva Crvenog krsta. Medalja Crvenog krsta Srbije pripala je dugogodišnjem davaocu krvi Jovi Maksimoviću, dok su pored gradonačelnika, Zlatni znak dobili i Magdalena Seleši, Milan Spasojević, Kira Pančulidzev, Vatrogasni savez Grada Novog Sada i Ustanova za decu i mlade Dečije selo „Dr Milorad Pavlović“ iz Sremske Kamenice.

“Čestitam svim laureatima na dobijenim priznanjima i domaćinima na organizaciji ovog događaja, kojim, između ostalog, obeležavamo 141 godinu postojanja Crvenog krsta Novog Sada. Čast mi je što sam ovogodišnji dobitnik Zlatnog znaka Crvenog krsta Srbije, jer to nije samo nagrada za pojedinca, već ga posmatram kao priznanje za sve Novosađane i ceo grad. To je i potvrda da je Novi Sad dobar partner sa gradskom organizacijom Crvenog krsta. Puno mi je srce što sam deo ove priče koja traje više od 14 decenija, gde caruju humanost, solidarnost, jednakost i sve ono što su osnovni principi plemenitog rada Crvenog krsta. Kroz burnu istoriju traje ta saga, kroz rad u najvećim izazovima, a uvek na visini zadatka. U prethodne dve godine kada se čitavo čovečanstvo susrelo sa globalnim problemom, kad smo se borili protiv nevidljivog neprijatelja, kad je usled pandemije blokiran život na čitavoj planeti, baš u takvim okolnostima zaposleni i volonteri Crvenog krsta, svojim znanjem i iskustvom, su pomagali državnim institucijama. Zadivljen sam požrtvovanjem i postignućima dobitnika plaketa i njihovim nesebičnim, humanim delima. Smatram da zaslužuju više pažnje, jer briga za drugog čoveka treba biti na pijedestalu vrednosti,” rekao je Vučević.

Događaju su prisustvovali i predsednik Crvenog krsta Novog Sada pukovnik Bratoljub Brkljača i sekretar Crvenog krsta Novog Sada dr Dragan Lazić, a prisutnima se obratio predsednik Crvenog krsta Vojvodine Dejan Ukropina.

Dobiti najviša priznanja Crvenog krsta Srbije je velika čast i čestitam svim laureatima. Crveni krst Vojvodine je organizacija koja koordinira rad 45 opštinskih organizacija, a u 2021. godini bili smo veoma aktivni, i to u toku pandemije. Tada su naši volonteri pružili asistenciju za oko 750.000 naših građana na vakcinalnim punktovima, a u toku godine je poklonjeno čak 411.000 volonterskih sati. Velika zasluga za to je aktivnsot Crvenog krsta Novog Sada, jedne od najaktivnijih organizacija, istakao je Ukropina.

Tokom svečanosti, prisutnima je prikazan i kratak film o radu organizacije Crvenog krsta iz Novog Sada, a nakon svečane dodele priznanja, u prizemlju Istorijskog arhiva, upriličeno je otvaranje izložbe pod nazivom „Crveni krst Novog Sada kroz tri veka humanosti“.

Izvor: Dnevnik
Foto: novisad.rs