Početna Gradske teme Uručivanje ključeva stanova za izbegličke porodice u Novom Sadu

Uručivanje ključeva stanova za izbegličke porodice u Novom Sadu

0

Svečano uručivanje ključeva za 276 stanova sagrađenih za izbegličke porodice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje imaju prebivalište na teritoriji Novog Sada biće održano u petak, 5. juna, u 12 časova u novosadskom naselju Veternik, u kompleksu zgrada omeđenim ulicama Vojvode Bojovića (brojevi ulaza 50, 52, 54, 56 i 58) i Radničkom (51a).

Stanovi su izgrađeni u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP) koji u Srbiji, kao vodeća institucija, sprovodi Komesarijat za izbeglice i migracije.

Događaju će prisustvovati prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije, ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Ivica Dačić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije Vladimir Cucić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Takođe, biće prisutni i ambasador Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević, direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima AP Vojvodine Duško Ćutilo, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru Dušan Kovačević, kao i predstavnici međunarodnih i drugih organizacija i institucija.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

Sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Italije, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke. Fondom Regionalnog stambenog programa upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope.

Izvor: NsUživo
Foto: Pixabay