Početna Gradske teme Useljenje u studentske domove sa negativnim serološkim testom

Useljenje u studentske domove sa negativnim serološkim testom

0

Useljenje brucoša u novosadske studentske domove planirano je za početak oktobra, dok bi stariji studenti trebalo da se usele u drugoj polovini novembra. U svakom objektu je izdvojena po jedna soba za izolaciju studenata za koje se bude sumnjalo da imaju koronu, a kako za Dnevnik kaže direktor Studentskog centra Novi Sad Zoran Martinović, ukoliko bude potreban veći broj kreveta, prostora ima. U krajnjem slučaju moguće je odvojiti i cela krila.

– Iskreno, nadam se da to neće biti nužno, ali smo spremni na sve scenarije – navodi Martinović.

Služba obezbeđenja koja kontroliše ulazak i izlazak iz domova će, zbog trenutne epidemiološke situacije, biti pojačana, a posete, veća okupljanja i prenoćište će biti zabranjeni.

– Na ulazu u svaki studentski dom, gde se obavezno meri temperatura, imamo dezobarijere, dok je u hodnicima postavljeno više desetina posuda sa dezinfekcionim sredstvima. Obaveza korisnika i zaposlenih je da nose maske u svim zajedničkim prostorijama i hodnicima. Njih uglavnom nabavljaju sami, mada se, ukoliko su ih zaboravili, mogu poslužiti na ulazu u objekat – dodaje Martinović.

Napominje da studenti koji primete simptome treba da se jave Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata gde će obiti obavljen pregled.

– Ukoliko je nalaz pozitivan, ulazi u proceduru Zavoda, a mi smo u obavezi da mu pružimo smeštaj gde će biti sam. Postoji i mogućnost redovne dostave hrane onima koji su u izolaciji – objašnjava sagovornik Dnevnika.

Kako ističe, povratak studenata iz Republike Srpske, Crne Gore i unutrašnjosti Srbije je sledeća krizna tačka.

– Jedan od predviđenih uslova za useljenje u domove je obavezan lekarski pregled koji sprovodi Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata. Ove godine u ukupnu cenu, koja se nije menjala, uračunat je i serološki test. Praktično, to znači da se u domove useljavaju samo sa negativnim testom – kaže Martinović.

O svim preventivnim merama, kaže, vodi se računa i u studentskim menzama, te je potrebno napraviti takav raspored da se poštuje distanca. Maske se nose sve vreme, osim tokom obedovanja.

Kako kaže, od početka pandemije, u Studentskom centru su registrovana četiri slučaja koronavirusa. Jedna studentkinja je u to vreme boravila kod kuće, dok je druga bila izolovana u sobi i „ponašala se vrlo disciplinovano“. Dva zaposlena Studentskog centra su prošla period izolacije. Trenutno, navodi, nema zaraženih.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay