Početna Gradske teme Uskoro 70 novih podzemnih kontejnera u Novom Sadu

Uskoro 70 novih podzemnih kontejnera u Novom Sadu

0

Javno komunalno preduzeće “Čistoća” kupuje 70 novih podzemnih kontejnera, kao i rezervne delove za stare, a reč je o javnim nabavkama velike vrednosti.

Pošto je u pitanju kapitalna subvencija, 40 miliona dinara za kontejnere obezbeđeno je iz gradske kase, dok će rezervne delove “Čistoća” finansirati iz svog budžeta. Godišnjim planom javnih nabavki za kupovinu rezervnih delova namenjeno je oko 15 miliona dinara, kako saznaje Dnevnik.

Kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji, kontejneri bi trebalo da se sastoje od podzemnog kućišta, poklopca i gazišta, nadzemne kante i posude za prihvat smeća – vreće, a firma s kojom gradsko preduzeće potpiše ugovor, osim nabavke, biće zadužena i za montažu. “Čistoća” kupuje i 12 različitih delova za podzemne kontejnere, i to najviše nadzemnih kanti, unutrašnjih uložaka i džakova.

Osim podzemnih kontejnera, do kraja godine je planirana i kupovina nadzemnih i plastičnih kanti, koje će gradsko komunalno preduzeće koštati deset miliona dinara, odnosno osam. Gradsko komunalno preduzeće, između ostalog, planira da pazari kontejnere za kabasti i krupni otpad (4,9 miliona dinara), viljuškar (4,95 miliona), mini-utovarivač (osam miliona), zatim kombinovanu radnu mašinu (11 miliona), traktor s priključcima (4,9 miliona), te dva kamiona za pražnjenje podzemnih kontejnera (50 miliona).

Programom poslovanja JKP “Čistoća” predviđeno je gotovo 689,2 miliona dinara za nabavke različitih dobara, usluga i radova, a najveći deo tog novca biće utrošen na kupovinu goriva, oko 150 miliona. Za mehaničarske usluge planirano je 25 miliona, dok će nabavka rezervnih delova za teretna, putnička i dostavna vozila i radne mašine koštati 50 miliona dinara. Za usluge manuelnog čišćenja javnih površina koje su nedostupne za mašinsko čišćenje biće izdvojeno 50 miliona, koliko je planirano i za čišćenje, sakupljanje i selektovanje otpada.

Osiguranje imovine i lica “Čistoća” će platiti 26 miliona dinara, obezbeđivanje imovine i objekata preduzeća 24 miliona, dok će deset miliona biti izdvojeno za usluge čuvanja komunalne opreme na mestima za odlaganje otpada, odnosno za čuvare kontejnera, kako su ih Novosađani prozvali.

Izvor: Dnevnik
Foto: Printscreen