Početna Gradske teme Uskoro počinje istraživanje imuniteta opšte populacije: Građani mogu da odbiju testiranje

Uskoro počinje istraživanje imuniteta opšte populacije: Građani mogu da odbiju testiranje

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je da će istraživanje imuniteta u opštoj populaciji početi do kraja nedelje i trajaće 60 dana, sa ciljem da se utvrdi procenat imunih.

“Napraviće se reprezent opšte populacije. U prvom delu biće testirano 1.000 ispitanika i te rezultate imaćemo vrlo brzo. Krajni cilj je da testiramo 7.000 porodica, odnosno 17.000 ljudi”, rekla je Kisić Tepavčević za Blic.

Ona je navela da će porodice biti pozivane telefonom i da će im biti objašnjen “svaki detalj” i ukoliko budu želele da učestvuju, pošto je na dobrovoljnoj bazi, biće im zakazan termin u teritorijalno najbližem zavodu ili institutu.

“Svi će najpre popuniti upitnik i dati svoj pristanak, a potom će im biti uzeta krv na analizu”, rekla je Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, svako od učesnika testiranja dobiće informaciju da li on i članovi njegove porodice imaju imunitet na virus korona.

Na pitanje da li neko može da odbije testiranje, ona je odgovorila potvrdno.

“Apsolutno, poštuju se svi etički principi, ali to je korisno i za svakog pojedinca i za opšte dobro”, naglasila je Kisić Tepavčević.

Kon: Sumnjam da je visok kolektivni imunitet

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je skeptičan prema tvrdnjama da kod stanovnika Srbije postoji visok kolektivni imunitet, što neki tvrde, i da je zato neophodno da se napravi testiranje građana, što će se uraditi predstojećom studijom.

“Lično sam ubeđen da među nama ima mnogo manje zaštićenih ljudi nego što se veruje”, rekao je Kon u gostovanju na televiziji Hepi.

On je istakao da će se, kada se ukine vanredno stanje, u ambulantama i dalje pratiti i ispitivati svi oni koji imaju povišenu temperaturu.

Izvor: Beta, Blic, FoNet, Hepi
Foto: Pixabay