Početna Gradske teme Uskoro počinje obnova kuće Mileve Marić i Alberta Ajnštajna u Kisačkoj

Uskoro počinje obnova kuće Mileve Marić i Alberta Ajnštajna u Kisačkoj

Nakon više godina najava, na jesen će početi obnova kuće u Kisačkoj 20 gde je jedno vreme živela naša matematičarka Mileva Marić sa suprugom Albertom Ajnštajnom, saznaje 021.rs.

Zavod za zaštitu spomenika kulture raspisao je tender za obnovu fasade ove kuće koja je već dugi niz godina predviđena da bude muzej posvećen Milevi Marić. U pitanju je deo projekta obnove fasada i krovova starih zdanja u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave i centru grada.

Pored kuće u Kisačkoj 20, u ovom krugu je predviđeno i sređivanje kuća u Štrosmajerovoj 5 i 14, Zbirke strane umetnosti u Dunavskoj 27 i zgrade na Trgu slobode 4, na samom uglu sa ulicom Modene.

U narednih mesec dana trebalo bi da bude odabran najpovoljniji ponuđač, a procenjena vrednost radova na ovih pet kuća je 18,7 miliona dinara. Podsetimo da je ovo nastavak obnove fasada započete prošle godine i do sada je obnovljena 21 fasada u Podgrađu Tvrđave. Ove godine je već raspisan tender za obnovu još pet kuća i to u Nazorovoj 1 i Štrosmajerovoj 7,9, 12 i 18 i za to je izdvojeno 20 miliona dinara sa PDV-om.

Prošle godine je Republika dala Novom Sadu 100 miliona dinara za obnovu, a ovde godine, kako su naveli ranije u Zavodu, još 150 miliona dinara.

Inače, obnova kuće u Kisačkoj 20 trebalo je da počne u maju ove godine, ali se to nije dogodilo. U februaru prošle godine postavljena je tabla, na kojoj piše da su u Kisačkoj 20 deo svog života proveli Mileva Marić Ajnštajn i njen suprug Albert Ajnštajn.

Inicijativa da se osnuje muzej Mileve i Alberta u Kisačkoj 20 pojavila se prvi put 2007. godine. Tada se njihov unuk, Bernard Cezar Ajnštajn, obratio Gradu Novom Sadu izrazivši spremnost da se kuća pokloni Novosađanima, ukoliko jedna prostorija postane muzej posvećen naučnicima. Međutim, Bernard Ajnštajn je u međuvremenu preminuo, a do realizacije ovog projekta nikada nije došlo.

Izvor: 021.rs
Foto: novisad.com