Početna Gradske teme Uskoro počinje rekonstrukcija pešačkih i biciklističkih staza na Futoškom putu

Uskoro počinje rekonstrukcija pešačkih i biciklističkih staza na Futoškom putu

0

Rekonstrukcija pešačkih i biciklističkih staza u Futoškoj ulici i Futoškom putu trebalo bi da počne do kraja leta.

Reč je o drugoj fazi, koja obuhvata radove na deonici od Hajduk Veljkove ulice do Bulevara patrijarha Pavla, a, osim izgradnje pešačkih i biciklističkih staza, predviđeno je i postavljanje saobraćajne signalizacije, klupa i korpi za otpatke, kao i urbane opreme poput nosača za bicikle i žardinjera.

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije odabrala je izvođače, a to su „Put invest“ i „AB&CO“ iz Novog Sada, koja je zadužena za geodetske radove, rekonstruiše staze i nabavi odgovarajuću opremu za 240 dana, piše „Dnevnik“.

Vrednost investije je oko 181,1 milion dinara s PDV-om, odnosno gotovo 151 milion, bez tog poreza.

Staze na Futoškom putu i istoimenoj ulici su gotovo celom dužinom oštećene, zbog korenskog sistema drveća, pune brojnih zakrpa i denivelacija. Problem predstavlja i nedovoljan kapacitet staza, imajući u vidu povećan obim biciklističkog saobraćaja, ali i bezbednost biciklista u zonama raskrsnica, kao i automobile parkirane na stazama.

Novosadska biciklistička inicijativa je ranije iznela niz preporuka za unapređenje biciklističke infrastrukture i šta je to što bi trebalo da postane predmet interesovanja čelnika nakon godina ignorisanja.

Izvor: Dnevnik, novisad.com
Foto: NSBI