Početna Gradske teme Uskoro pripremni radovi za gradnju nove ambulante na Vidovdanskom naselju

Uskoro pripremni radovi za gradnju nove ambulante na Vidovdanskom naselju

0

Pripremni radovi za gradnju Doma zdravlja na Vidovdanskom naselju trebalo bi da počnu u drugoj polovini februara.

Nova ambulanta, površine oko 1.050 metara kvadratnih, predviđena je u bloku ulica Aleksandra Nevskog, Živojina Ćuluma i Emanuila Jankovića, i to na parceli površine oko 3.000 metara kvadratnih.

Investicija vredna gotovo 207 miliona dinara biće realizovana po sistemu „ključ u ruke“ što podrazumeva izradu tehničke dokumentacije, ishodovanje svih dozvola, lokacijskih i urbanističko-tehničkih uslova, te gradnju, nadzor i na kraju predaju objekta na korišćenje Domu zdravlja „Novi Sad“.

Iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije navode za “Dnevnik” da je planirana ambulanta posebno značajna za stanovnike tri mesne zajednice: Vidovdansko naselje, Slana bara i Klisa. U tom objektu su, inače, predviđene službe osnovne zdravstvene zaštite: opšta praksa, stomatologija, ginekologija, pedijatrija, patronaža i laboratorija.

Planirana je jednospratna ustanova, optimalne površine oko 1.050 metara kvadratnih, s tim da će 35 prostorija biti namenjeno za obavljanje zdravstvene delatnosti, dok su u ostatku objekta planirane prostorije za pomoćno osoblje, privremeno skladištnje medicinskog otpada, magacinski, ali i prostor za IT čvorište, arhivu… Po nekim procenama, u zdravstvenoj ustanovi na Vidovdanskom naselju će biti oko 46 zaposlenih.

Osim ambulante, projektom je obuhvaćena i gradnja internih saobraćajnica, parkinga, pešačkih prilaza, ali i odgovarajućeg ulaza za osobe koje se otežano kreću. U Gradskoj upravi najavljuju da je planirano i pejzažno i parterno uređenje slobodnih površina, što podrazumeva i postavljanje urbanog mobilijara i javnog osvetljenja.

Tehničkom dokumentacijom bi trebalo predvideti interne saobraćajnice, parkinge i pešačke staze u okviru kompleksa doma zdravlja, s tim da su, kako je u tenderskoj dokumentaciji objašnjeno, priključci na gradske saobraćajnice predmet posebnog projekta.

Rok za završetak Doma zdravlja na Vidovdanskom naselju je 300 kalendarskih dana, a za kvalitet radova odgovorni izvođači će morati da garantuju dve godine. U obaveštenju o dodeli ugovora svojevremeno je objašnjeno da će, od ukupno ugovorenog iznosa, pribavljanje tehničke dokumentacije koštati gotovo 4,6 miliona dinara s PDV-om, dok će za gradnju biti izdvojeno oko 202,4 miliona.

Izvor: Dnevnik, novisad.com
Foto: Pixabay