Početna Gradske teme Uskoro radovi na obnovi Radničkog univerziteta

Uskoro radovi na obnovi Radničkog univerziteta

0

Zgrada Radničkog opasana je skelama i uskoro se može očekivati početak obnove ovog objekta.

Koliko se može videti, građevinski radnici čiste kostur zgrade od šuta, postavljaju skele i rade druge pripreme gradilišta pred početak gradnje koja je od ranije najavljena za jesen.

Podsetimo da je prošle jeseni kostur dvanaestospratnice kupila novosadska IT firma Vega za 5,2 miliona evra na licitaciji Gradske uprave, nakon čega je proletos usledio arhitektonski konkurs, na kome je rešenje arhitektonskog biroa “Kuzmanov i partneri” izabrano kao najbolje i potom saopšteno da će uslediti obnova vredna oko 5 miliona evra.

Prilikom prezentacije projekta je najavljeno da će radovi početi tokom jeseni i da će okvirno za obnovu biti potrebno oko dve godine.

Ova zgrada nekadašnjeg Radničkog univerziteta “Radivoje Ćirpanov” je uništena u požaru 6. aprila 2000. godine. U to vreme je bila Novosadski otvoreni univerzitet (NOU) i u gradskom vlasništvu. Obnova tada nije urađena, iako je uplaćen deo novca od osiguranja, jer u osnovi političari u to vreme nisu mogli da se dogovore ko treba da ulaže i šta uopšte planiraju sa zgradom.

Kasnije je u vreme gradonačelnice Maje Gojković NOU izbačen iz sistema ustanova Novog Sada, a Grad je onda 2010. dobio 10 odsto zgrade konverzijom duga “Dnevnik holdinga”, koji je imao deo vlasništva. Posle su usledile godine pregovora i 2017. godine je postignut dogovor da NOU postane Novosadski dečiji kulturni centar i tada je država vlasništvo nad zgradom prebacila na Novi Sad, a onda je usledila prodaja.

Izvor: 021.rs
Foto: Printscreen