Početna Gradske teme Uskoro semafor kod Elektrotehničke škole, u Jevrejskoj, Narodnog fronta, Braće Ribnikar…

Uskoro semafor kod Elektrotehničke škole, u Jevrejskoj, Narodnog fronta, Braće Ribnikar…

0

Uskoro će semafori biti postavljeni na više raskrsnica u Novom Sadu.

Naime, u toku su građevinske pripreme za izgradnju semafora i saobraćajnih površina na pešačkom prelazu u Futoškoj ulici 34, nedaleko od Elektrotehničke škole. Rukovodilac Zimske službe JKP „Put“ Gojko Etinski kaže da će uskoro početi i pripremni radovi za planiranu semaforizaciju pešačkih prelaza u Jevrejskoj ulici, u zoni raskrsnice sa Ulicom Vase Pelagića, kao i u Ulici Narodnog fronta 52.

Posao postavljanja semafora u Futoškoj ulici 34, vredan 4.804.791 dinar bez PDV-a, dodeljen je veterničkoj firmi „Montop pro“, a rok za završetak radova je dva meseca.

Futoška ulica predstavlja primarnu gradsku saobraćajnicu koja povezuje Novi Sad i prigradska naselja, a odgovorni projektant je pešački prelaz kod Elektrotehničke škole okarakterisao kao opasno mesto. Postavljanje svetlosne signalizacije trebalo bi da omogući razdvajanje konfliktnih tokova, kao i da pešacima obezbedi dovoljno vremena za bezbedniji prelazak puta.

Izgradnja saobraćajnih površina i semafora na pešačkom prelazu u Ulici Narodnog fronta 52 i u Jevrejskoj ulici u zoni raskrsnice sa Ulicom Vase Pelagića takođe je poverena veterničkoj firmi „Montop pro“, sa rokom za završetak radova od dva meseca za oba semafora. Na pešačkom prelazu u Ulici Narodnog fronta postoji samo ležeći policajac i horizontalna signalizacija, a semafor je na toj lokaciji naročito potreban zbog povećane frekvencije saobraćaja, kao i blizine vrtića i osnovne škole.

Semaforizacija u Jevrejskoj ulici koštaće 8.643.679 dinara bez PDV-a, dok taj posao u Ulici Narodnog fronta košta 7.667.650 dinara, bez PDV-a.

Grad je raspisao i tender za projektovanje semafora na uglu ulica Braće Ribnikar i Danila Kiša. Ova raskrsnica na Grbavici biće semaforizovana zbog velike gustine saobraćaja, blizine škola i tokova pešaka, navodi se u konkursnoj dokumentaciji, javio je 021.rs. Osim postavljanja semafora, Uprava za građevinsko zemljište i investicije u dokumentaciji navodi da bi projektom trebalo da se predvidi i uređenje saobraćajnih površina na uglu Braće Ribnikar i Danila Kiša, uklanjanje razdelnog ostrva iz centralnog dela raskrsnice, kao i uklanjanje ivičnjaka sa biciklističkih staza.

Prema rečima Etinskog, u toku je i postavljanje vertikalne signalizacije u kvartu ulica Oblačića Rada, Veselina Masleše i Kornelija Stankovića, gde se menja dotrajala ili se postavlja nova signalizacija, spram potreba koje su predviđene Projektom tehničkog regulisanja saobraćaja.

Etinski je kazao i da se, pored toga, svakodnevno krpe udarne rupe, dok dve asfalterske brigade rade u manjim ulicama, u kojima je potrebno presvlačenje asfalta.

Izvor: Dnevnik, 021
Foto: Pixabay