Početna Gradske teme Uskoro skuplja putarina od Novog Sada do Subotice

Uskoro skuplja putarina od Novog Sada do Subotice

Vozači na relaciji Novi Sad – Subotica uskoro će plaćati duplo veću putarinu nego do sada, pošto je završena naplatna stanica “Subotica-Jug”.

Prema pisanju lista “Mađar so”, nakon izgradnje ove naplatne rampe, očekuje se da u narednih nekoliko dana Vlada Srbije usvoji cenovnik po kome će se na deonici od Subotice do Siriga plaćati 120 dinara, a od Siriga do Novog Sada kao i do sada 110 dinara, tako da će se od Subotice do Novog Sada plaćati 230 dinara.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva i infrastrukture Imre Kern rekao je za ovaj list da će se, dok se ne završe sve naplatne rampe, putarina plaćati otvorenim sistemom.

– Do kraja godine će se završiti sa ulaganjima kada će stupiti na snagu plaćanje zatvorenim sistemom – ukazao je državni sekretar i dodao da će se od Subotice do Beograda tada plaćati kao ranije, od 540 do 560 dinara.

Dodao je da će u zatvorenom sistemu putarina plaćati prema pređenoj kilometraži, što znači da će od Bačke Topole do Feketića proporcionalno biti manja cena nego do Novog Sada ili do Beograda.

– Izgradnja se malo odužila jer se nisu mogli zatvoriti svi izlazi u isto vreme, tako ne bi mogli sa autoputa skrenuti ni za Bačku Topolu ni za Vrbas. Zato smo odlučili da prvo zatvorimo izlaz kod Čantavira, Feketića i Siriga. Zatim dolaze na red Vrbas i Bačka Topola. Istina je da je kod Feketića vrlo komplikovan izlaz, a kod Siriga još ne postoji naplatna rampa. Izgradnja naplatne rampe je složen posao jer treba sprovesti električnu energiju, grejanje, treba izgraditi objekat kao i asfaltirati put. Kad se izgrade sve rampe kod svakog izlaza, kod Siriga će već krajem decembra početi sa naplatom – rekao je Kern.

On je, takođe, najavio proširenje naplatnih rampi i kod Subotice i kod Stare Pazove.

– Pošto je letos nastala velika gužva kod naplatne rampe, iako kod Subotice naplatna rampa ima 40 posto veći kapacitet nego u Sirigu, znamo da se mnogi isključuju posle Subotice sa autoputa, smanjuje se saobraćaj, ipak ćemo sledeće godine proširiti sa još dve kapije kod Subotice i još sa četiri kod Pazove. Ovim ćemo pokušati da prolaz kroz kapije bude još brži, da se ne mora leti previše čekati – objasnio je Kern.

Izvor: Mađar so
Foto: putevi-srbije.rs