Početna Gradske teme Uskoro uređenje prostora kod “Promenade”, grad izdvaja više od 500 miliona dinara

Uskoro uređenje prostora kod “Promenade”, grad izdvaja više od 500 miliona dinara

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije raspisala je javnu nabavku za parterno uređenje sa infrastrukturom prostora na uglu Bulevara oslobođenja i Bulevara cara Lazara, kod Tržnog centra “Promenada”.

Kako se može videti u planu javnih nabavki za 2018. godinu, grad je za ove poslove izdvojio više od 256 miliona dinara u prvoj fazi radova, а posao će dobiti kompanija koja ispuni sve tražene uslove i pritom ponudi najnižu cenu za izvođenje radova. Za drugu fazu izdvojeno više od 230 miliona dinara.

Preduzeće koje dobije posao imaće rok do 1. novembra da završi sve radove, pa je i za očekivati da se TC “Promenada” kompanije “Nepi-Rockcastle” otvori krajem ove godine, kako je ranije i najavljivano.

Prostor koji će se urediti obuhvata lokaciju oko “Promenade”, odnosno ugao Bulevara oslobođenja i Bulevara cara Lazara, a južno od stadiona “Karađorđe”. Projektom su predviđeni prostori za, kako se navodi u dokumentaciji, druženje, razonodu i odmor.

– Objekat TC se izvodi u dve faze, te će u prvoj fazi, na prostoru parcele ka Bulevaru oslobođenja biti formiran plato sa zabavnim sadržajima: sportski tereni, igrališta za decu i spoljne bašte kafea. U skladu sa planiranim projektom objekta, parterno uređenje je funkcionalno i oblikovno povezivanje objekta tržnog centra i gradskog prostora i sadržaja u njegovoj okolini – navodi se u dokumentaciji.

Osim saobraćajnica, protivpožarnih platoa, pešačkih staza i prostora za sedenje i odmor, projektnim rešenjem predviđaju se i fontane, odnosno vodena ogledala, prostori za skulpture, te zelene površine.

Prema najavama iz vrha gradske vlasti, ovaj prostor bi trebalo da bude jedan od najlepših delova Novog Sada.

– Dodajemo za drugu fazu uređenja Bulevara cara Lazara, Bulevara oslobođenja i istočne tribine stadiona “Karađorđe”, oko budućeg TC “Promenada”. Tu će grad investirati 570 miliona dinara u zelene površine, mobilijar, popločavanje, javnu rasvetu. Rekao bih, a siguran sam da ćemo se u to uskoro uveriti svi, da će to biti jedan od najlepših delova Novog Sada – rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, govoreći o rebalansu gradskog budžeta.

Radovi obuhvaćeni ovom javnom nabavku podrazumevaju pripremne radove, zemljane radove, izradu kolovozne konstrukcije, odvodnjavanje, popločavanje. Tu su i radovi na postavljanju javnog osvetljenja, radovi na crpnoj stanici, ali i postavljanju vodenih ogledala i potapajućih stubića, vodovodnim instalacijama, pešačkim i biciklističkim stazama, kao i niz drugih poslova kako bi ovaj prostor dobio svoj finalni izgled.

Podsetimo, objekat se gradi na četiri nivoa, sa podzemnom etažom, a obuhvata 150.000 kvadratnih metara. Očekuje se 1.500 novih radnih mesta, a predviđena je i izgradnja isto toliko parking mesta.

Ranije je navedeno da cela investicija prevazilazi 100 miliona evra, u šta je uključena i kupovina zemljišta od Grada za 30 miliona evra. Po rečima zvaničnika kompanije “Nepi”, investicija u Novom Sadu je jedna od njihovih najvećih, dodajući da su oni dugoročni investitori.

Izvor: 021
Foto: Nepi-Rockcastle