Početna Gradske teme Uspešni pozivi za Apoteku, javne garaže i Spens: U Novi Sad stiže...

Uspešni pozivi za Apoteku, javne garaže i Spens: U Novi Sad stiže i nemački Boš

0

Gradonačelnik Miloš Vučević je izjavio da je javni poziv za izbor privatnog partnera za Apoteku “Novi Sad” bio uspešan i da će detalje saopštiti sutra, dok će ugovor najverovatnije biti potpisan do juna.

On je dodao i da je stigla ponuda i za zakup Galenske apoteke na pet godina. Vučević je istovremeno najavio da će javnosti u četvrtak saopštiti i rezultate neobavezujućih javnih poziva za gradnju javnih garaža i rešavanje problema energetske efikasnosti Spensa. Vučević je naveo da su se ovi pozivi pokazali uspešnim i da ima zainteresovanih privatnih lica.

Vučević je dodao da će istom prilikom saopštiti i detalje sa dolaskom dve strane investicije u Novi Sad, fabrike čokolade “Beri Kalebo i mašinske fabrike “Boš“.

Gradonačelnik je dodao da ne očekuje nikakve probleme u vezi sa koncesijom Apoteke “Novi Sad”, kao i za sve ostale pomenute investicije i poslove.

“Dobili smo ponudu od jedne od najvećih svetskih kompanija, koja je za Apoteku dala veću ponudu od početne, i vrlo sam zadovoljan cenom koju smo dobili. Činjenica da nam dolaze Švajcarci, da nam dolaze Nemci koje su kupili Kinezi, i da nam dolaze i javljaju nam se svetske kompanije za Apoteku, javne garaže i Spens meni uliva poverenje da je ovaj grad na dobrom putu”, naveo je Vučević.

Što se tiče investicije švajcarske kompanije “Beri Kalebo” (Barry Callebaut), kako je pre nekoliko dana rečeno prilikom potpisivanja memoranduma o saradnji u Vladi Srbije, oni će 2021. godine otvoriti fabriku čokolade uz petogodišnji plan investicija od 50 miliona evra. Gradonačelnik je naveo da će se fabrika graditi na privatnoj parceli uz put M7, tj. izlazak ka autoput iz Novog Sada prema Zrenjaninu, a imaće početni godšnji proizvodni kapacitet od 50.000 tona čokolade.

Vučević je dodao da je druga strana investicija dolazak nemačke kompanije “Boš” (Bosch) koja će sagraditi fabriku u radnoj zoni Sever IV, na privatnom zemljištu nedaleko od prostora gde je već sagrađena fabrika Lear, i tu se posao dobiti 440 radnika. Takođe, biće napravljen i razvojni istraživački centar za 50 inženjera.

Podsetimo da se Apoteka “Novi Sad” daje u koncesiju na 15 godina jer sadašnje stanje nije održivo i preti opasnost da Grad ostane bez javnih apoteka, dok se za gradnju garaža i uređenje energetske efikasnosti Spensa traže privatni partneri jer lokalna vlast očekuje da time obezbedi sredstva neophodna da se ti poslovi realizuju.

Izvor: 021
Foto: Pixabay