Početna Gradske teme Uspešno završena obuka za Eko edukatore

Uspešno završena obuka za Eko edukatore

2

Ovog vikenda održana je obuka za Eko edukatore u okviru projekta “Zelena strana grada”, koju je organizovao Pokret gorana Novog Sada, a podržan je od strane Grada Novog Sada, tačnije Gradske uprave za sport i omladinu u sklopu realizacije Lokalnog akcionog plana politike za mlade Grada Novog Sada za 2015. godinu. Stručnu podršku projektu pružili su JKP “Gradsko zelenilo” Novi Sad i Turistička organizacija Novog Sada.

Cilj projekta ‘Zelena strana grada’ je unapređenje i obogaćivanje programa neformalnog obrazovanja za mlade koji podstiču širenje znanja i informacija o zelenilu Novog Sada. Planirana je i dopuna, štampanje i promocija novog izdanja vodiča ‘Zelena strana grada’ u kome će detaljno biti opisani novosadski parkovi i druge zelene površine uz atraktivne načine i metode za upoznavanje sa njihovim karakteristikama, uz mape sa ucrtanim znamenitostima i rutama za obilazak zelene strane grada“, izjavila je Dušica Milenković, koordinatorka projekta.

1

Na obuci je učestvovalo 17 odabranih polaznika. Prvobitno je bilo planirano da se obuči 15 polaznika, ali je broj povećan zbog velike zainteresovanosti mladih. Tokom seminara, polaznici su učestvovali u interaktivnim radionicama neformalnog obrazovanja i omladinskog rada. Cilj ove obuke je da, osnaženi mladi pomoću metoda prilagođenih ciljnoj grupi, postanu vodiči srednjoškolcima kroz novosadske parkove, čiji zadatak je da upoznaju đake sa prirodnim vrednostima parkova.

Obuka je učesnicima omogućila pored upoznavanja sa Parkovima i drugim zelenim površinama u Novom Sadu, učenje metodama kako animirati mlade na izletima. Svi prisutni su na kraju imali zadatak da kreiraju i osmisle interaktivni izlet.

Autor: Ljiljana Kozarev