Početna Gradske teme Ustanovama kulture u Novom Sadu i okolini 20 miliona za nove projekte

Ustanovama kulture u Novom Sadu i okolini 20 miliona za nove projekte

Više od 20 institucija kulture iz Novog Sada, Iriga i Beočina dobilo je novac na konkursu “Publika u fokusu” Fondacije “EPK 2021”.

Ukupno 32 projekta dobilo je 20 miliona dinara i priliku da svoja inovativna rešenja za animiranje publike sprovedu u delo.

Ugovori su danas uručeni dobitnicima: Galeriji Matice srpske, Gradskoj biblioteci, Sterijinom pozorju, Muzeju Vojvodine, Srpskoj čitaonici u Irigu, Galeriji likovne umetnosti poklon-zbirka Rajka Mamuzića, Ustanovi za izradu tapiserija “Atelje 61”, Vojvođanskom simfonijskom orkestru, Istorijskom arhivu Grada Novog Sada, Spomen-zbirci Pavle Beljanski, Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka, Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, Srpskom narodnom pozorištu, Centru za kulturu, sport i turizam u Beočinu, Zavodu za kulturu vojvođanskih Rusina, Pozorišnom muzeju Vojvodine, Pozorištu mladih, Kulturnom centru u Kisaču i Arhivu Vojvodine.

“Publika u fokusu” jedna je od aktivnosti iz Akcione knjige “Izvan zone komfora” kojom Fondacija 2021 planira da postavi temelj razvoja navika građana. Postoji rastuća potreba da se kontinuirano radi na privlačenju građana u institucije kulture, stvaranju navika konzumiranja sadržaja u oblasti kulture i razbijanju uverenja da je kulturni sadržaj rezervisan samo za “entuzijaste” u ovoj oblasti.

Naprotiv. Kulturni sadržaj namenjen je i potreban širim masama jer stvara ono što zovemo kulturom, utiče na obrazovanje i animira misao, a u zavisnosti od sadržaja, predstavlja vid zabave.

Inače, novac za ovaj projekat obezbedio je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. To je deo od ukupno 87 miliona dinara koji su u pokrajinskom budžetu za 2017. godinu obazbeđeni za podršku projektu “Novi Sad – evropska prestonica kulture 2021”, a koji će biti realizovani u toku ove godine.

Izvor: 021.rs
Foto: Fondacija 2021