Početna Gradske teme Ustavni sud još uvek bez odluke o žalbi građana na novi most...

Ustavni sud još uvek bez odluke o žalbi građana na novi most u Novom Sadu

0

Ustavni sud još uvek nije doneo konačnu odluku o žalbi koju je nevladina organizacija “Svet i Dunav” podnela zbog namere izgradnje novog mosta u Novom Sadu kao projekta od nacionalnog značaja.

“Svet i Dunav” traži da se odluka Vlade Srbije poništi jer obrazloženje zaključka vlade, usvojenog u maju prošle godine, nikada nije objavljeno u Službenom glasniku. Time je, tvrdi ova organizacija, prekršen član 74 Ustava Srbije koji garantuje da svako ima pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju kao i da je svako, a posebno Republika i Pokrajina, odgovoran za zaštitu životne sredine.

Predsednica “Svet i Dunav” Daniela Stojković Jovanović ranije je poručila da bi se realizacijom ovog projekta devastiralo plavno područje Kameničke ade, Dunavca i Šodroša u Novom Sadu. Dodaje da građani nisu imali ni priliku da budu detaljno informisani o celom projektu.

“Nadamo se da će Ustavni sud uvažiti našu žalbu, te zahtev da se ceo postupak u vezi sa projektovanjem i izgradnjom mosta, određivanjem strateškog partnera, finansiranja kao i postupanja u vezi sa narušavanjem ekološkog koridora, te narušavanja staništa strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta na predmetnom području preispita”, zaključila je Stojković Jovanović.

Kako navode u Ustavnom sudu, 15. jula je podneta ustavna žalba i formiran je predmet.

“Ova nevladina organizacija je, u navedenom predmetu, takođe podnela dodatni podnesak, odnosno inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti navedenog Zaključka Vlade. Postupak u predmetu je u toku”, poručuju u Ustavnom sudu.

Projekat izgradnje novog mosta predmet je žustre javne i političke diskusije. Urbanistički plan je usvojen u junu bez ijednog glasa protiv u Skupštini grada, a čelnici Grada su izgradnju pravdali činjenicom da je Novi Sad sve veći.

Četvrti most će rasteretiti najopterećeniji putni pravac u gradu – od Mosta slobode do Železničke stanice, duž Bulevara oslobođenja, smatra zamenik gradonačelnika Milan Đurić.

Za opoziciju je problematičan izbor partnera na projektu – kineske kompanije CRBC, koja je između ostalog bila i na “crnoj listi” Svetske banke, poručili su ranije u pokretu “Dosta je bilo”.

Izvor: 021.rs
Foto: Printscreem / Instagram