Početna Gradske teme Vakcine protiv HPV virusa obezbeđene za devojčice iz Novog Sada

Vakcine protiv HPV virusa obezbeđene za devojčice iz Novog Sada

0

750 doza besplatnih vakcina protiv HPV virusa obezbeđene su za devojčice na teritoriji Novog Sada. Vakcinacija protiv jednog od glavnih uzročnika karcinoma grlića materice je već počela, a akcija se realizuje u okviru projekta Gradske uprave za zdravstvo.

Interesovanje za vakcinaciju postoji, a prema poslednjim podacima, u toku jednog dana bilo je vakcinisano 40 devojčica. Kako ističe doktorka Bursać, najveći problem kod virusa je kasno otkrivanje i posledice koje može ostaviti na reproduktivno zdravlje.

“Šta je još jako važno, kondom ne može da zaštiti od infekcije HPV om. Partner ne mora da ima nikakve vidljive znake infekcije. Dakle, ne postoji zaštita kojom vi možete da sprečite infekciju osim vakcine. Vakcina je jedina specifična zaštita kojom stvarate antitela koja će reagovati ako sluznica dođe u kontakt sa tim virusom”, kaže dr Mirjana Bursać, Institut za javno zdravlje Vojvodine.

U nekim slučajevima te promene mogu da uzrokuju kancer, a jedina efikasna mera prevencije je vakcina, koja je od nedavno dostupna u Domu zdravlja “Novi Sad” za 750 devojčica, a čiji je rok trajanja do 2022. godine

“Tako da je vrlo važno iskoristiti ovu mogućnost pošto se radi o vrlo skupim vakcinama. Znači da se svi oni koji imaju svest ili čak pojavu karcinoma grlića kod svojih baki, mami, da se odazovu. Uvek se jave svom izabranom pedijatru. Izabrani pedijatar nakon pregleda koji uvek radimo daje nalog za vakcinaciju koji se obavlja u Domu zdravlja”, kaže dr Vesna Vuleković, Dom zdravlja “Novi Sad”.

Vakcinu je važno primiti pre stupanja u seksualne odnose, a ona koja je dostupna u Domu zdravlja već 10 godina postoji u zemljama Evropske unije i nije nova pojava. Sprečava nastanak kondiloma i rizik od pojave karcinoma. Ideja je da se u budućnosti ona obezbedi i za dečake.

“Infekcija HPV-om je značajna zbog toga što postoji dug letentni period infekcije. Dakle radi se o tome da kada se osoba zarazi HPV virusom ona u početku nema nikakve simptome infekcije. Dakle postoji dug period infekcije anogenitalne regije i taj dug period dovodi do njihove promene”, kaže dr Mirjana Bursać.

U savetovalištu Instituta za javno zdravlje Vojvodine moguće je dobiti informacije o HPV virusu i vakcinaciji. Inače, otkriće veze između HPV virusa i raka je medicinsko dostignuće nagrađeno Nobelovom nagradom.

Zemlje poput Velike Britanije i Australije koje niz godina primenjuju imunizaciju protiv HPV virusa, smanjile su stopu obolevanja od karcinoma grlića materice za 88 odsto. Za sada je takva statistika najčešće slučaj zemalja sa viskom standardom, a porazni rezultati u našoj zemlji mogli bi biti promenjeni edukacijom o reproduktivnom zdravlju i vakcinacijom.

Izvor:RTV
Foto: Pixabay